Norge: Europa må betale mere til Nato

De europæiske lande må bære en større del af det politiske og økonomiske ansvar for Nato's fælles forsvar, hvis alliancens relevans skal opretholdes i de kommende år, siger Norges forsvarsminister, Ine Eriksen Söreide.

Hun understreger, at USA ikke kan fortsætte med at stå for 70 procent af Nato's forsvarsudgifter.

Eriksen Söreide, som er på besøg i USA, mener, at de europæiske Natolande bør ændres fra at være nettoimportører af sikkerhed til at blive producenter og eksportører af sikkerhed.

Den norske forsvarsminister, der fredag skal mødes med sin amerikanske kollega, Chuck Hagel, siger, at hun under møder med både republikanske og demokratiske medlemmer af Kongressen i stigende grad blev udspurgt om værdien ved amerikanske investeringer og ved det amerikanske engagement i Europa.

Söreide siger, at europæernes bekymring for at blive svigtet af Washington er taget til, efter at USA er begyndt at fokusere mere og mere på Asien og Stillehavesregionen.

- Denne bekymring er formentligt ude af proportion, men visse ændringer er påkrævet, mener den norske minister, som foreslår større europæiske investeringer i kontinentets sikkerhed, øget planlægning for handling under potentielle kriser og udvikling af avancerede handlingsplaner.

Som et eksempel på transatlantisk samarbejde har Söreide fremhævet den norske og danske indsats i fjernelsen af Syriens kemiske våbenpotentiale.

Søreide kritiserer også Nato-doktrinen om "et smart forsvar", som hun kalder et slagord for at dække over nedskæringer.

Søreide udtrykker også bekymring over Ruslands militære oprustning og tiltagende militære aktiviteter i nordområderne.

/ritzau/Reuters

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.
 

Dagens Gossip