Norge forbyder al flyvning med helikopter efter gearbøvl

Luftfartstilsynet i Norge er ude med en hurtig beslutning, efter at statens havarikommission sent onsdag fremlagde en foreløbig rapport om et helikopterstyrt i april.

Tilsynet forbyder flyvning med modellen Super Puma. Det gælder også redningsoperationer, som hidtil har været en undtagelse.

I en foreløbig rapport om ulykken ved Turøy i april, da 13 mennesker omkom, melder kommissionen, at der er fundet træthedsbrud i gearkassen.

Kort efter styrtet blev modellen taget ud af drift til passagertransport i Norge og i Storbritannien. Også forgængeren - AS332L2 - blev parkeret på jorden.

Luftfartstilsynet siger, at undersøgelsen endnu ikke er afsluttet.

CHC, et norsk helikopterselskab, som ejede den forulykkede helikopter på Turøy, har også besluttet at suspendere alle flyvninger med modellen EC225.

Hos olieselskabet Statoil, som blandt andet benytter helikopteren til transport af ansatte til oliefelter, vil man også indstille driften af Super Puma-helikopteren.

Statens havarikommission har kontaktet de europæiske myndigheder for luftfartssikkerhed (EASA) med en opfordring til kontrol af alle helikoptere af typen Airbus H225, som er en anden betegnelse for den samme model.

- De skal vurdere, om helikopterens gearboks fortsat er luftdygtig, siger Kåre Halvorsen, en afdelingsdirektør i havarikommissionen, til Bergens Tidende.

Et brud i gearkassen var også årsag til en Super Puma-ulykke i den britiske del af Nordsøen i 2009. Det har den britiske havarikommission slået fast i en rapport. Dengang omkom 16 personer.

/ritzau/NTB

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.
 

Dagens Gossip