Norge lukker ambassade i Saudi-Arabien

»Vi har iværksat sikkerhedstiltag ved ambassaden i Saudi-Arabien og ved andre ambassader i regionen. Af sikkerhedshensyn ønsker jeg ikke at gå i detaljer om dette, men en konsekvens er, at vi ved enkelte ambassader har begrænset adgangen for publikum. De ambassader, det gælder, er fortsat tilgængelige via e-mail og telefon,« siger pressevagt i Udenrigsministeriet Frode O. Andersen til NRK.

Norges ambassader i Yemen og Saudi-Arabien holdt søndag lukket, selvom de ifølge NRK normalt holder åbent om søndagen.

Sikkerhedstiltagene omkring den norske ambassade er det seneste i en række ambassadelukninger i Afrika og Mellemøsten. USA valgte søndag at lukke en stor del af sine 25 ambassader og konsulater i områderne. Mandag drejer det sig om 19 lukkede ambassader og konsulater, som vil forblive lukkede frem til lørdag 10. august.

Storbritannien holdt ligesom Tyskland og Frankrig sine ambassader midlertidigt lukket søndag, og lukningen af Storbritanniens ambassade i Yemen forlænges med to dage frem til onsdag.

Lukningerne af ambassaderne sker, fordi efterretningsrapporter har vist, at et angreb fra terrororganisationen al-Qaeda kan være nært forestående. I en erklæring fra USAs udenrigsministerium hedder det, at udvidelsen af ambassadelukningerne sker på baggrund af »forsigtighed« og »af frygt for sikkerheden«.

Lørdag udsendte den internationale politiorganisation Interpol en global terroradvarsel, eftersom den mistænker al-Qaeda for at stå bag den seneste tids fangeflugter fra fængsler i Irak, Libyen og Pakistan, der betyder, at »hundredvis af terrorister og andre kriminelle« er på fri fod.

Søndag kaldte formanden for Kongressens efterretningsudvalg, Michael McCaul, de verserende trusler for »de mest konkrete og troværdige trusler, jeg længe har set, måske siden 9/11 (terrorangrebet 11. september 2001 mod USA, red.)«.

Den norske ambassade i Riyadh vil være lukket indtil fredag 9. august.

Dagens Gossip