Norge: Mullah Krekar har ikke været en terrortrussel

Den italienske anklagemyndighed mener, at den i Norge berygtede islamist, der er kendt som mullah Krekar, er leder af et terrornetværk. Et netværk, der også har tilknytning til Italien.

Italien kræver derfor mullah Krekar udleveret fra Norge.

Det skriver NTB.

Men Norge afviser, at der i forbindelse med Krekar på noget tidspunkt har været konkrete terrortrusler mod Norge.

- Hvis der havde været konkrete terrortrusler mod landet, så havde vi vidst det, siger anklager Signe Aalling fra norsk politis efterretningstjeneste (PST) ved en pressekonference torsdag.

Italien ønsker at få Krekar udleveret, men for at en sådan begæring kan blive behandlet, må Italien først sende en anmodning til Norge.

Derefter vil den blive behandlet, inden de norske myndigheder tager stilling til en endelig vurdering af en eventuel udlevering, fortæller Signe Alling.

Flere norske politikere siger torsdag, at de ser det som positivt, hvis den kontroversielle muslim udleveres til Italien - hvis de juridiske spilleregler overholdes.

- Grundlaget for det skal holde vand og være lovligt. Ud over det, så er der kun at ønske ham god tur til Italien, siger Fremskridtspartiets Jan Arild Ellingsen, der mener, at der er få nordmænd, der vil savne mullah Krekar, hvis han bliver udleveret.

- Jeg håber, at er det, der sker nu. Det vil få flere til at åbne deres øjne for, hvem mullah Krekar egentlig er. Min største bekymring har været, at alt for mange ser ham som en venlig og rar bedstefartype, siger Ellingsen.

Ifølge TV2 Norges oplysninger, så har der gennem længere tid været forhandlinger mellem Italien og Norge om en udlevering af mullah Krekar.

Torsdag anholdt italiensk terrorpoliti 17 personer efter en international politiaktion. Anholdelserne af formodede militante islamister er blandt andet sket i Italien, i Storbritannien og i Norge.

Den 59-årige kurdiske iraker mullah Krekar har boet i Norge siden 1991. Han kom som kvoteflygtning, og hans kone og fire børn er norske statsborgere.

PST har over flere år samarbejdet med italienske myndigheder om den sag, som torsdag resulterede i anholdelsen af mullah Krekar og to andre personer i Norge.

- PST har bistået med anholdelserne, som skete uden dramatik klokken 05:30 torsdag morgen, siger Signe Alling, ifølge NTB.

Sideløbende med Krekar blev en 38-årig norsk statsborger med bopæl i Fredrikstad og en 42-årig irakisk bosiddende i Drammen, anholdt.

De er sigtet efter flere italienske straffebestemmelser, som efter norsk lov hører ind under terrorlovgivningen.

Mullah Krekar blev for knap to uger siden idømt halvandet års fængsel i Oslo for at have truet en kurder med døden på DR's norske søsterkanal, NRK.

/ritzau/

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.
 

Dagens Gossip