Norge sænker renten til rekordlavt niveau

Norges Bank, som er den norske centralbank, sænker torsdag renten til det laveste niveau nogensinde.

Rentesænkningen var forventet af de fleste økonomer og kommer ifølge banken fordi, at udsigterne for den norske økonomi ikke er helt så gode som ventet.

- Udviklingen i norsk økonomi har været lidt svagere end ventet, og udsigterne fremover er noget svækket. Den toneangivende rente sættes derfor ned nu, udtaler centralbankchef Øystein Olsen i en pressemeddelelse.

Han tilføjer, at der kan komme yderligere rentenedsættelser i år.

Umiddelbart blev den norske krone svækket. Lige inden renten blev sat ned, kostede 1 euro 8,67 norske kroner. Efter rentenedsættelsen ligger én euro i prisniveauet 8,73 norske kroner.

Selvom renten sænkes fra 1,25 procent til én procent, er det stadigvæk en høj rente sammenlignet med Danmark, Sverige, eurozonen og USA. For Norges vedkommende er det dog ny rekord.

Den økonomiske vækst i Norge har i flere år været drevet frem af massive investeringer i oliesektoren.

- Vi har i lang tid vidst, at investeringerne har toppet, og at der derfor er udsigt til færre investeringer i den norske oliesektor. Det har lagt en dæmper på den økonomiske vækst i Norge, og nedskæringer i blandt andet oliesektoren gør langsomt arbejdsløshedskøen længere, skriver Sydbank i en kommentar.

Selvom Norges Banks beslutning om at sænke renten var ventet, er mange investorer blevet overrasket over, at Norges Bank fortsat er forholdsvis bekymret over den økonomiske situation i Norge, tilføjer Sydbank.

/ritzau/

Dagens Gossip