Norge sender færre kampfly til træning i USA end Danmark

Skrevet af admin

07/06/2016

Dagens topnyheder

Hvis regeringen får sin vilje, bestiller Danmark 27 F-35 Joint Strike Fighter-kampfly. Fem af dem vil dog ifølge regeringens planer aldrig komme til Danmark, men i stedet blive brugt til træning af piloter i USA.

Tal fra Norge viser, at selv om Norge køber 52 udgaver af samme fly, skal kun fire af deres fly placeres permanent i USA. Det skriver Jyllands-Posten.

De norske oplysninger stammer fra en mail fra det norske kampflyprogram til Jyllands-Posten, og de vækker undren hos forsvarsordfører Rasmus Jarlov (K).

- Man kan undre sig over, at der skal bruges næsten en femtedel af de danske fly alene til at stå i USA til træning. Det virker som et meget stort antal. Vi må have undersøgt, om der er en god begrundelse, siger han til Jyllands-Posten.

Oplysningerne om den norske antal af træningsfly fremgår også af det norske forsvarsministeriums hjemmeside.

De er dog blevet streget over med sort i det baggrundsmateriale, som Folketingets forsvarsudvalg har fået udleveret som baggrund for indstillingen af det danske indkøb af kampfly.

- Det er forholdsmæssigt et stort antal fly, som vi sender til USA, i betragtning af den samlede flåde, som Danmark får, siger Peter Viggo Jakobsen, der er lektor ved Forsvarsakademiet, til Jyllands-Posten.

- Man skulle jo formode, at Norges træningsbehov var større end vores, når de køber 52 fly.

Ifølge Jyllands-Posten har det ikke været muligt at få forsvarsminister Peter Christensen til at svare på, hvorfor lige Danmark skal sende flere fly end Norge til USA.

- Andre F-35-landes specifikke behov, herunder det samlede behov for piloter i kampflystrukturen, kan variere fra hinanden, ligesom der er forskel mellem hvilke typer af uddannelse, F-35-landene vælger at gennemføre ved uddannelsesenheden i USA, skriver Peter Christensen i en mail til avisen.

/ritzau/