Norge skal sælge ud af Telenor og Statoil

Den norske stats ejerandel af et af verdens største teleselskaber, Telenor, og olieselskaber, Statoil, skal mindskes betragteligt, hvis det til september lykkes for højrefløjen at vælte statsminister Jens Stoltenbergs socialdemokratiske regering.

Den konservative leder, Erna Solberg, vil sælge ud af både Telenor- og Statoil-aktier, hvis højrefløjen får flertal ved det kommende stortingsvalg. Det siger hun til nyhedsbureauet Reuters.

110 mia. kroner i kassen

16 procent af aktierne i Statoil og en nedbringelse fra de i dag 54 procent, som Norge ejer af Telenor, til omkring en tredjedel ville indbringe den norske oliefond omkring 110 milliarder norske kroner - et nogen lunde tilsvarende beløb i danske kroner.

Norsk Oliefond har en formue på 4.100 milliarder kroner og er en af de største i verden.

Det konservative Høyre står sammen med Fremskrittspartiet og to mindre centrumpartier til at kunne vinde 100 pladser i det 169 pladser store Stortinget.

Ejerskaber er vigtige

Erna Solberg mener, at staten skal bevare store ejerskaber i private selskaber.

»Det er vigtigt for os at bevare hovedkvartererne for globale virksomheder som disse i Norge og typisk også store dele af deres forskning. Dette er fordelene ved at være ejere,« siger hun men understreger, at de nuværende ejerandele er langt større end nødvendigt.

Telenor hører til blandt verdens ti største mobilselskaber.

Svensk Telia-salg går trægt

Den borgerlige, svenske regering under Fredrik Reinfeldt fra de konservative Moderaterna har gennem flere år forsøgt at sælge den svenske stats ejerandel på 37 procent af telegiganten Telia, der ligeledes hører til blandt verdens ti største mobilselskaber. Det er dog ikke hidtil lykkedes.

Telenor og Telia er henholdsvis nummer to og tre i Danmark efter TDC.

 

Dagens Gossip