Norge var vært for hemmelige møder med Taliban

Det siger Norges udenrigsminister, Espen Barth Eide, til TV-stationen NRK. Den norske regering har således forhandlet med delegationer fra Taliban frem mod de snarlige forhandlinger om fred i Afghanistan.

»Vi har spillet en nøglerolle i dette arbejde,« siger Espen Barth Eide.

»Det har været en af de mest hemmelige processer, vi har været involveret i, men nu føler vi, at vi kan gå ud med det,« siger han.

Det norske udenrigsministerium vil ikke oplyse, hvor mange gange Taliban har haft folk i Norge i forbindelse med forhandlingerne, men kun bekræfte, at samtaler med Taliban har fundet sted på norsk jord.

Talibans besøg i Norge og bevægelsens samtaler med norske diplomater har fundet sted, mens norske soldater har kæmpet mod netop Taliban i Afghanistan. Norges udenrigsminister siger, at nordmændene under samtalerne med Taliban har stillet sig selv spørgsmålet om, hvorvidt den situation var problematisk.

»Men et nærmest samlet internationalt samfund har i mange år ment, at vi må afholde samtaler med Taliban. Det har stået klart, at en fuld militær sejr, hvor Taliban blev fjernet fra jordens overflade, har været umulig at opnå,« siger Espen Barth Eide.

Både den afghanske og amerikanske regering har tirsdag bekræftet, at man vil sende repræsentanter til Doha, Qatar, for at forhandle fred med Taliban.

Forhandlingerne indledes ifølge Taliban på torsdag.

Dagens Gossip