Norge vil kunne afvise asylsøgere ved russisk grænse

Den norske regering har fredag fremlagt et nyt udspil for asyllovgivningen. Ifølge statsminister Erna Solberg er målet, at politikerne får mere styring over asylpolitikken.

Solberg lægger blandet andet op til, at myndighederne skal have muligheden for at afvise enkelte grupper af asylansøgere på grænsen uden at behandle deres ansøgninger.

Regeringen har bedt Stortingets parlamentariske ledere om at hastebehandle forslagene, som navnligt har til formål at ændre situationen ved den træbeklædte grænse til Rusland i Finnmark.

Forslagene indebærer navnligt, at asylansøgere, som har opholdstilladelse i Rusland, ikke skal have deres ansøgninger om asyl realitetsbehandlet i Norge.

Desuden foreslår den norske regering, at der skal være bedre muligheder for at anholde og internere asylansøgere, ligesom den vil have ret til at give udlændingenævnet instrukser.

Solberg har bedt Stortinget om at behandle lovændringsforslagene i næste uge.

- Vi står over for en ekstraordinær situation, som kræver ekstraordinære tiltag, siger den borgerlige norske statsminister, som fremlagde forslagene sammen med justitsminister Anders Anundsen fra det norske fremskridtsparti.

Udspillet er fra flere sider blevet mødt med bekymring over, at udlændingenævnet bliver underlagt politiske instruktioner. Kritikken kommer blandt andet fra Den Norske Organisation for Asylsøgere, NOAS, som også er kritisk mod forslagene om øget brug af tvangsmidler og internering.

- Politikerne virker, som om de er grebet af panik, siger advokat Arild Humlen, som i mange år har arbejdet med asylret.

Han kritiserer især instruktionsretten over for udlændingenævnet som et "dramatisk og dybt indgreb".

Miljøpartiet De Grønne advarer mod de store ændringer i norsk asylpolitik uden en reel demokratisk proces.

Statsminister Solberg medgiver, at Norge er helt afhængig af forståelse og samarbejdsvilje hos Rusland.

/ritzau/NTB

Dagens Gossip