Norges milliardfond trækker sig fra kulsyndere

Skrevet af admin

15/04/2016

Mest læste i dag

Norges oliefond, der retteligt hedder Statens Pensjonsfond, vil droppe sine investeringer i 52 selskaber, fordi de er for afhængige af kul. Det skriver Financial Times.

Fonden, der sidder på 7112 milliarder norske kroner, må ifølge nye regler, der er besluttet af det norske parlament, ikke investere i selskaber, der får over 30 procent af deres omsætning fra kulrelaterede aktiviteter.

Blandt selskaberne, som oliefonden har solgt ud af, er Tata Power, AES og en stribe kinesiske energiselskaber. Hos energiselskabet Drax, der driver et kulkraftværk i England, er man fortørnet over beslutningen.

- Det er simpelthen forkert. Vi har implementeret en af de største projekter i Europa, når det kommer til udledning af kulstof ved at konvertere dele af driften til træpiller.

- Vi har været meget højlydte omkring vores opfattelse af, at der ikke er en fremtid inden for kul, men at den ligger i vedvarende energi, siger administrerende direktør for Drax Dorothy Thompson til Financial Times.

En stribe flere selskaber vil sandsynligvis komme på listen. Det fortæller oliefonden, der er i gang med at gennemgå alle sine over 10.000 investeringer for at finde ud af, hvem der falder for de nye regler.

Ud over kul investerer oliefonden ikke i tobak, atomvåben og udvalgte selskaber, der ikke lever op til de etiske standarder.

I Danmark er en stribe pensionsselskaber også begyndt at holde sig fra investeringer i selskaber, der er hårde ved klimaet.

Onsdag fortalte PKA, at man har skærpet linjen over for investeringer i kul og fossile brændsler.

- PKA går i dialog med ledelsen i selskaber, hvor 25-50 procent af forretningsområdet stammer fra kul med henblik på at få selskaberne til at reducere brugen af kul.

- Samtidigt ekskluderes selskaber, hvor oliesand udgør over 50 procent af forretningen, skrev PKA i en pressemeddelelse.

/ritzau/