Norges Statoil tilbyder frivillige fratrædelse

Den norske oliegigant Statoil tilbyder ifølge NTB ansatte frivillig fratrædelse, hvilket aldrig er sket tidligere i selskabet, som næste år skal skære mindst 1500 stillinger væk.

Tirsdag morgen blev meldingen lagt ud på Statoils intranet, hvor selskabet gør det klart, at alle ansatte nu har et stående tilbud om at søge "en slutpakke."

Hidtil har Statoil kun tilbudt slutpakker til grupper og afdelinger i selskabet.

- Det er rigtigt, at vi nu fremsætter tilbud om, at alle i hele "allmennaksjeselskapet" kan få en frivillig fratrædelse, siger informationschef Knut Rostad i Statoil til Stavanger Aftenblad.

Ansøgningsperioden løber fra 5. januar frem til 25. januar 2016.

- Baggrunden for tilbuddet om fratrædelsesordninger er vores effektiviseringsprogrammer, som betyder, at vi reducerer bemandingen med mellem 1100 og 1500 ansatte inden udgangen af 2016, siger Rostad.

De ansatte, som har mindst seks års anciennitet i selskabet, kan tage 12 månedslønninger med sig, mens de, som har over 21 år bag sig i selskabet, kan få 24 månedslønninger.

Statoil har i dag omkring 22.000 ansatte i 38 lande.

Ifølge årsrapporten reducerede Statoil antallet af ansatte med 1900 i 2014. Tallet inkluderer både nedskæringer og outsourcing.

Lave oliepriser og et højt omkostningsniveau betyder ifølge iagttagere, at nedskæringer er helt nødvendige i olieselskaberne, hvor der i en årrække er blevet brugt mange penge uden skelen til besparelser i de år, hvor olieprisen var høj og lønsomheden stor.

Men i dag er der mere og mere fokus på omkostningsniveau og effektiviseringer.

/ritzau/NTB

Dagens Gossip