Norges statsminister-favorit vil støtte USA i Syrien

Det har ellers indtil nu været helt utænkeligt, at Norge skulle gå med i et eventuelt angreb mod Syrien, ligesom intet tydede på, at emnet skulle blive en del af den norske valgkamp. Derfor har Høyre-formandens melding fået debatten til at rase.

»Der kan komme forværringer af situationen, og så kan folkeretten legitimere det (at gå med i en operation, red.). Jeg minder om, at vi med bred opbakning i norsk politik gik med i Kosovo uden et FN-mandat,« siger Erna Solberg ifølge DR.

Samfundsredaktøren på den norske avis Dagsavisen, Irene Halvorsen, fortæller til DR, at udmeldingen fra Solberg er meget overraskende, fordi FN og Sikkerhedsrådet er noget, man vægter tungt i det norske samfund.

»Vi er overraskede. Det er meget vigtigt i norsk politik at forankre al krigsdeltagelse i et FN-mandat,« siger Irene Halvorsen og henviser til Norges nej til daværende præsident George W. Bush, da han søgte støtte til at gå ind i Irak uden om FN.

Arbeiderpartiet og Sosialistisk Venstreparti fra den nuværende regering er i oprør over udmeldingen.

»Det betyder, at Høyre vil tage Norge tilbage til dengang, vi sidst havde en borgerlig regering, og man lyttede mere til USA end til FN. Det bekymrer mig meget, siger Audun Lysbakken, formand for SV, ifølge nyhedsbureauet NTB.

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.
 

Dagens Gossip