Norsk bank gik til bekendelse inden skattely-afsløring

Skrevet af admin

04/04/2016

Dagens topnyheder

Norges erhvervsminister blev allerede for flere dage siden informeret om, at DNB - en af landets største finanskoncerner - har hjulpet kunder med at sætte selskaber op i skattely.

DNB er blandt de mange pengeinstitutter, som er nævnt i de millioner af dokumenter, der er blevet lækket fra advokatfirmaet Mossack Fonseca i Panama.

- DNB orienterede erhvervsministeren i midten af forrige uge om det, den vidste om sagen, siger Trond Viken, kommunikationschef i det norske erhvervsministerium, til den norske avis Dagbladet.

Bankens topchef angrer, at kunder har fået hjælp til at oprette selskaber i skattely.

- Det burde vi ikke have gjort, siger koncernchef Rune Bjerke til Aftenposten.

Ifølge avisen har DNB's datterselskab i Luxembourg i årene 2006 til 2010 bistået mange kunder med at etablere selskaber på øgruppen Seychellerne. Stråmænd fra Panama har stået som proformaejere af skuffeselskaberne.

Flere norske politikere udtaler sig i skarpe vendinger om afsløringerne. Ud over DNB har Nordea også hjulpet kunder med skattelykonstruktioner.

Formanden for finansudvalget i det norske parlament, Hans Olav Syversen fra Kristelig Folkeparti, betegner sagen som "skammelig". Han får støtte af Sosialistisk Venstreparti, der kalder det "fuldstændig uacceptabelt", mens Arbeiderpartiets finansordfører er "dybt skuffet".

- Det er skammeligt at se, at DNB, af alle, har brugt så mange kræfter på at få kunder til aktivt at gøre brug af skatteparadiser. Formålet med sådanne etableringer er at hemmeligholde og unddrage skat fra det land, hvor virksomheden i virkeligheden drives, siger Hans Olav Syversen til nyhedsbureauet NTB.

Under finanskrisen var DNB en af de banker, som måtte have hjælp fra staten for at klare sig helskindet igennem. At banken sideløbende gav råd til kunder om skattely forarger Snorre Valen fra Sosialistisk Venstreparti.

- Det er fuldstændig uacceptabelt, siger Valen.

Flere hundrede journalister fra forskellige medier verden over har haft mulighed for at granske dokumenterne. Herhjemme har DR og Politiken haft adgang til de afslørende papirer.

/ritzau/NTB