Norsk domstol vil ikke behandle saganlæg fra Snowden

En domstol i Oslo afviser at behandle et sagsanlæg fra whistlebloweren Edward Snowden, der ønsker at få rettens ord for, at Norge ikke vil udlevere ham til USA, hvis han kommer til Oslo for at modtage en pris for sin indsats for ytringsfrihed.

Snowden ønsker at besøge Norge for at modtage en pris fra norske PEN, som har hyldet hans indsats for demokrati og ytringsfrihed. Prisuddelingen finder sted i den norske hovedstad 18. november.

Da Snowden gerne selv ville komme til Oslo for at modtage prisen personligt, hyrede organisationen et advokatfirma på vegne af whistlebloweren og sagsøgte den norske stat og Justitsministeriet.

PEN i Norge har valgt at tildele Snowden Ossietzkyprisen 2016 for "hans indsats for at forsvare ytringsfriheden".

Den norske domstol mener, at det er for tidligt at tage stilling til spørgsmålet om udlevering til USA, da der ikke foreligger en amerikansk begæring om at få Snowden udleveret.

- Kendelsen tager i for ringe omfang hensyn til sagens realiteter. De amerikanske myndigheder har allerede sendt en diplomatisk note til det norske udenrigsministerium. Det er indholdsmæssigt det samme som en udleveringsbegæring, siger advokat Jon Wessel-Aas til NTB.

Han repræsenterer presseorganisationerne, som assisterer Snowden med hans sagsanlæg.

Edward Snowden blev verdensberømt, da han lækkede oplysninger om sikkerhedstjenesten NSA's overvågning af amerikanere.

De amerikanske myndigheder betragter lækagen som offentliggørelse af fortrolige oplysninger og ønsker at retsforfølge Edward Snowden.

Dømmes Edward Snowden for de anklager, der er rejst mod ham, står han til at afsone 30 år i et amerikansk fængsel.

I maj 2013 tog den tidligere efterretningsmand flugten og har siden juni i 2013 befundet sig i Rusland, der har tildelt ham midlertidig opholdstilladelse.

/ritzau/NTB

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.
 

Dagens Gossip