Norsk minister: Vi må følge spillereglerne i Arktis

Skrevet af admin

31/08/2015

Dagens topnyheder

Spændingerne mellem flere vestlige lande og Rusland må ikke forplante sig til samarbejdet om Arktis.

Advarslen kommer fra den norske udenrigsminister, Børge Brende.

Han ankom søndag til Anchorage i Alaska, hvor han søndag og mandag deltager i Glacier-konferencen om arktisk samarbejde og klimaforandringer på klodens nordlige top.

- Vi har undgået "guldfeber" mod nord, og vi har undgået, at lande tager skridt i strid med folkeretten og i strid med havretten. Tværtimod lægger alle lande vægt på vigtigheden af, at vi her holder os til spillereglerne, siger Børge Brende.

Han tilføjer, at det kan få katastrofale konsekvenser, hvis landene begynder at opføre sig egensindigt og uden respekt for international lov.

- Det vil få enorme miljøkonsekvenser og vil kunne føre til både oprustning og konflikter i nord, advarer den norske udenrigsminister.

Forholdet mellem Rusland og den vestlige verden har befundet sig på et lavpunkt, siden Rusland for knap halvandet år siden med magt gjorde Krim-halvøen til russisk territorium.

Og det anspændte forhold påvirker også samarbejdsklimaet, fortæller Brende.

- Det er ingen grund til at skjule, at i de samtaler vi har med repræsentanter for Rusland, bliver situationen på både Krim og i Ukraine taget op, siger han.

Ministre fra blandt andet alle de arktiske lande er inviteret med til mødet i Alaska, der er arrangeret af det amerikanske udenrigsministerium.

Danmarks udenrigsminister, Kristian Jensen (V), er blandt deltagerne på mandagens møde ifølge konferencens hjemmeside.

Mødet falder sammen med, at USA's præsident, Barack Obama, i denne uge tager på sit første officielle besøg i Alaska.

/ritzau/NTB