Norsk overlæge: Boksning er livsfarligt

Skrevet af admin

11/03/2014

Mest læste i dag

Mens man i Danmark har lov til at arrangere professionelle boksestævner, er holdningen anderledes i Norge.

Her er boksning i bar overkrop forbudt, og det skal det blive ved med, hvis man spørger Ingunn Rise Kirkeby.

Hun er overlæge, neurokirurg og medlem af den komité, der sætter rammerne for såkaldte knockout-sportsgrene i Norge.

På en konference i Oslo præsenterede hun tal fra forskningsprojekter, der har undersøgt effekten af at have boksning som levebrød. Og de giver stof til eftertanke.

- Chancen for at dø i en professionel boksekamp er langt større i dag. Det er næsten 10 gange farligere at gå ind i en professionel boksering end i 20'erne, når man tager hensyn til antallet af kampe og antal boksere, siger hun ifølge VG.

Kirkeby har nærlæst flere amerikanske undersøgelser. En af dem konkluderer, at 17 procent af tidligere professionelle boksere under 65 år har udviklet "boksedemens", som blandt andet medfører hukommelsestab, uklar tale og aggressivitet.

En anden viser, at 112 af 224 boksere havde hjerneskader.

- Det er 50 procent, der har sikre neurologiske udfald og symptomer. Senskader hos boksere viser sig først efter, at de er fyldt 50 år.

- Derfor ved vi også først, hvordan det går med nutidens boksere, når de har passeret den alder, siger Kirkeby.

Debatten om professionel boksning er aktuel i Norge igen, efter at Fremskridtspartiet og Højre fik skrevet ind i regeringsgrundlaget, at man vil arbejde for at få ophævet forbuddet.

Som reglerne er nu, er boksere som den tredobbelte verdensmester Cecilia Brækhus nødt til at rejse til eksempelvis Danmark for at bokse titelkampe.

/ritzau/