Norsk storbrand kan have kostet over 100 millioner

Skrevet af admin

20/01/2014

Dagens topnyheder

Der kan være sket skader for langt over 100 millioner norske kroner ved storbranden i den norske landsby Lærdalsøyri, hvor fredede træhuse fra 1700- og 1800-tallet brændte ned, mens flere hundrede mennesker måtte evakueres og behandles for røgforgiftning.

- Hvis vi går ud fra, at et hus koster mellem tre og fire millioner at bygge op, så er vi oppe på over 60 millioner kroner alene for de 16 huse i en del af byen, siger Jon Berge, der er informationschef hos forsikringsselskabet If.

I alt 30 huse blev ødelagt ved søndagens brand i Lærdal, hvis gamle træhusmiljø er en del af Nordens vigtigste kulturarv. Dele af den gamle by er på Unescos liste over verdenskulturarv.

Norges statsminister, Erna Solberg, besøger mandag den brandhærgede bygd for selv at tage bestik af ødelæggelserne og for at møde ofrene for branden og slukningsarbejderne.

Mange af de evakuerede beboere kunne sent søndag flytte hjem igen.

Branden brød ud lørdag omkring klokken 23 og spredtes hurtigt til andre træhuse.

Tre af de nedbrændte huse ligger i et særligt område, og et af dem havde status som fredet. En stribe andre huse har fået brandskader.

Flere end 100 brandmænd har kæmpet med slukningsarbejdet, hvor også forsvaret og nødhjælpsorganisationer har assisteret.

Der blev i 2010 givet en million kroner til at bygge et sprinkleranlæg omkring de beskyttede træhuse i Lærdalsøyri, men arbejdet med anlægget er endnu ikke færdiggjort.

Træhusene i Lærdal er et af de største fredede områder i Norge og omfatter 170 træhuse fra 1800-tallet. Det er et unikt træhusmiljø, siger arkitekt og kunsthistoriker Hallvard Trohaug til norsk TV2.

/ritzau/NTB