Norske betjente lægger deres våben tilbage i bilerne

Snart må norske betjente igen ikke bære våben.

Ifølge kilder i Politidirektoratet stopper den ekstraordinære situation, hvor betjente har gået bevæbnet rundt på gaden, fredag, skriver Dagbladet.

Årsagen er, at Politiets sikkerhetstjeneste - Norges pendant til danske PET - vurderer, at truslen mod Norge er blevet mindre.

Normalt går politifolk ikke med våben i Norge, men i november sidste år fik betjente lov til at bære våben i fire uger på grund af en negativ udvikling i trusselsbilledet i Norge. Siden er den midlertidige bevæbning blevet forlænget flere gange.

Ifølge Dagbladets oplysninger anbefaler Politidirektoratet, at man igen vender tilbage til normaltilstanden, og det ventes, at justitsminister Anders Anundsen følger indstillingen fra politiet.

Politisk har den generelle bevæbning af det norske politi været en omstridt ordning. Oppositionen har været stærkt kritisk over for bevæbningen, mens også regeringens støtteparti Kristelig Folkeparti har kritiseret, at ordningen har varet knap et år.

Dagbladet skriver, at politiet fortsat vil have let adgang til skydevåben, når den generelle bevæbning ophæves. Men våbnene skal - som det var tilfældet tidligere - opbevares i en såkaldt fremskudt position.

Det betyder konkret, at våbnene skal være i plomberede opbevaringsbokse i politibilerne. Hvis en betjent ønsker at bruge våbnet, skal vedkommende have tilladelse fra en politichef, der har fået fuldmagt til at tage stilling til sådan en forespørgsel.

/ritzau/NTB

Dagens Gossip