Norske Ole Johan bliver holdt som gidsel af Islamisk Stat

Onsdag aften blev det kendt, at en norsk statsborger har været gidsel hos Islamisk Stat siden januar. 

Historien kom frem efter terrororganisationen offentliggjorde et billede af Ole Johan Grimsgaard-Ofstad i deres magasin, hvor de ledsagede billedet af den fangedragtsklædte nordmand med personlige oplysninger samt et bizart tilbud om at han var til salg, nu hvor Norge havde afvist at betale en løsesum. 

Ifølge de foreløbige oplysninger krydsede den 48-årige nordmand grænsen i januar måned, og allerede få dage efter blev han tilbageholdt af Islamisk Stat. 

Den oplysning stemmer godt overens med hans aktivitet på Facebook, hvor han den 24. januar 'checker ind' i byen Idlib i Syrien med teksten 'I am in Idlib, Syria. Going to Hama tomorrow. I finally made it.'.

 

 
(function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) return; js = d.createElement(s); js.id = id; js.src = "//connect.facebook.net/da_DK/sdk.js#xfbml=1&version=v2.3"; fjs.parentNode.insertBefore(js, fjs);}(document, 'script', 'facebook-jssdk'));

I am in Idlib, Syria. Going to Hama tomorrow. I finally made it.

Posted by Ole Johan Grimsgaard-Ofstad on 24. januar 2015

 

Ifølge den norske avis Aftenposten, har den 48-årige tidligere været i den norske efterretningstjenestes søgelys, efter han i 2013 lagde billeder på Facebook af sig selv i selskab med to syrere fra den ultra nationalistiske organisation SSNP. 

Men efterretningstjenesten tog ikke i første omgang kontakt til ham, selvom der også forelå en anmeldelse omkring hans aktiviteter. 

Ole Johan Grimsgaard-Ofstad skulle have været holdt fanget af flere forskellige grupperinger, der så til sidst er endt med at Islamisk Stat har holdt ham som gidsel. 

Terrororganisationen har fremsat flere tilbud til Norge om betale en løsesum, men det har regeringen blankt afvist.

- Norske myndigheder er ikke villige til at betale løsepenge eller give efter for pres fra terrorister og kriminelle. Det er et princip vi ikke kan fravige. Udbetaling af løsepenge vil øge faren for at andre nordmænd bliver kidnappet, sagde Statsminister Erna Solberg i går på en pressekonference.

Det er stadig uklart, hvorfor den 48-årige rejste til Syrien, men ifølge de norske myndigheder er der intet, der tyder på, han gjorde det for at slutte sig til en væbnet kamp. 

 

Dagens Gossip