Notat: Større kollektiv transport koster milliarder

Skrevet af admin

12/04/2016

Dagens topnyheder

Det er helt fordækt at tro, at man kan flytte den fremtidige trafikvækst fra bilerne til den offentlige transport.

Det siger professor Mogens Fosgerau fra DTU til Jyllands-Posten, efter at have set et notat, der beskriver, hvordan det kommer til at koste statskassen 1 kroner og 85 øre at flytte en bilist over i toget og transportere vedkommende 1 kilometer.

Jyllands-Posten har fået adgang til et notat fra Transportministeriet, der viser, at det vil komme til at koste 22,6 milliarder kroner om året, hvis man vælger at flytte 20 procent af bilisterne over i tog.

- Det er en smuk målsætning, at man vil flytte flere rejsende over i den kollektive trafik, men medmindre man griber drastisk ind eller bruger rigtig mange penge, er det ikke realistisk, siger Mogens Fosgerau på baggrund af notatet til Jyllands-Posten.

Notatet er blot endnu et eksempel på, at den tidligere regering gav den offentlige trafik alt for meget opmærksomhed, mener transportminister Hans Christian Schmidt (V).

- Beregningerne i notatet viser, at den alt for ensidige fokusering på den offentlige transport, som den tidligere regering stod for, ikke er holdbar i længden.

- Derfor vil jeg indkalde til forhandlinger om nye investeringer i vejnettet, så snart der atter er luft i budgettet, siger han til avisen.

Liberal Alliance er enig med ministeren, siger transportordfører Villum Christensen.

- Notatet viser, at det ikke er rigtigt, når nogle politikere siger, at den kollektive trafik gavner samfundsøkonomien, miljøet og trængslen, lyder det.

/ritzau/