Novo-aktien i rødt efter mediesager

Kræftrisiko og skatteunddragelse.

Det er ikke ligefrem de positive overskrifter, der klæber til landets mest værdifulde selskab, Novo Nordisk mandag morgen.

I går kunne 21 Søndag afsløre flere oplysninger i en sag, hvor Novo Nordisk er blevet anklaget for skatteunddragelse og potentielt kan risikere at betale flere milliarder tilbage til den danske stat.

Stridens kerne er, at Novo Nordisk for nogle år siden solgte en række patenter på nogle af sine lægemidler til sit schweiziske datterselskab til en pris, som ifølge de danske skattemyndigheder var for lave. Dermed sparede Novo Nordisk uberettiget skatteudgifter for flere milliarder, mener Skat.

Og her til morgen kunne Berlingske Business afsløre, at myndighederne i USA og EU i stigende grad er bekymrede for, at diabetes-midler som Victoza kan medføre alvorlige bivirkninger som kræft i bugspytkirtlen.

Novo-aktie klædt i rødtDet er tilsyneladende sager, der påvirker investorerne her til morgen. Novo-aktien har startet dagen som C20 Cap-indeksets bundprop.

Hos Sydbank mener analytiker Søren Løntoft Hansen dog ikke, at de to sager bør påvirke kursen nævneværdigt.

Det har nemlig i længere tid været kendt, at der var en verserende skattesag mellem Novo Nordisk og de danske myndigheder.

»Jeg tror, at hvis investorerne reagerer på det her, så bliver det marginalt. Det er jo en større skattesag, men det er jo ikke den eneste skattesag, de har. De kommer og kører løbende, «siger analytikeren, der ikke umiddelbart mener, at selskabet har gjort noget ulovligt.

»Jeg har et indtryk af, at det Novo Nordisk gør i forhold til at flytte de her patenter til Schweiz er fuldt lovligt. Så i forhold til image og skatteunddragelse, så tror jeg ikke, at det koster så meget på den konto.

Kræftrisiko er kendt

Heller ikke Berlingskes historie om myndighedernes mistanke om kræftrisiko ved brug af Novo Nordisks produkter, bør ifølge analytikeren påvirke Novo-aktien voldsomt.

Det har nemlig i længere tid været kendt, at bivirkningsrapporter har antydet en sammenhæng mellem brug af både Novo Nordisks og konkurrenternes lægemidler og kræft i bugspytkirtlen.

Derfor vurderer Sydbank-analytikeren, at investorerne vil afvente en større høring på området sidst på ugen, før de fælder deres dom.

»Jeg tror, at investorerne vil kigge frem mod, hvad sundhedsmyndighederne og medicinselskaberne selv siger,« siger han og fortsætter:

»Det bliver spændende at høre, hvilke konsekvenser det kan få. Men indtil da tror jeg ikke, at det får en voldsom effekt på aktien,« siger Søren Løntoft Hansen.

Efter en halv times handel mandag, ligger Novo Nordisk-aktien nede med godt én procent.

Dagens Gossip