Novo i Tresiba-offensiv trods USA-skepsis

Novo Nordisk præsenterede tirsdag langtidsdata for selskabets nye insulin, Tresiba, som viser, at midlet fortsat virker effektivt på patienter med type 2-diabetes efter to et halvt års behandling. Det skete i Barcelona på den årlige europæiske diabeteskongres arrangeret af den europæiske diabetesforening EASD. Her mødes tusindvis af læger og repræsentanter for medicinalindustrien for at høre om og drøfte de nyeste produkter og den nyeste forskning inden for diabetesbehandling.

Novo Nordisk håber, at de nye data kan være med til at overbevise europæiske læger om, at de bør udskrive Tresiba til deres patienter, selv om myndighederne i flere lande er tilbageholdende med at yde tilskud til lægemidlet. Det gælder blandt andet i Tyskland, men også i Danmark, hvor der skal søges om tilskud i hvert enkelt tilfælde, hvis en læge ønsker at udskrive Tresiba til en patient.

»Desværre er der lidt for lang afstand mellem lægerne og dem, der betaler for medicinen i Europa, og betalerne er ikke med på kongressen. Det ville være guld værd, hvis de var tilstede hernede (i Barcelona, red.) eller sendte de læger, som står for at vurdere, om et middel skal have tilskud herned,« siger Mads Krogsgaard Thomsen.

I lande som Schweiz og Japan, hvor Tresiba er tilskudsberettiget, går salget ifølge Mads Krogsgaard Thomsen godt. Her har Tresiba f.eks en markedsandel på seks til syv pct. af det basale insulinmarked.

»Det indikerer, at vi i løbet af et år vil kunne nå op på en markedsandel på ti pct.,« siger Mads Krogsgaard Thomsen.

Også i et land som Mexico, hvor medicin generelt ikke er tilskudsberettiget, ligger markedsandelen af markedet for basal insulin på omkring syv pct.

»Det vil sige, at de patienter, som kan betale selv, vælger Tresiba. Men i Europa er vi vant til at leve i et velfærdssamfund, og derfor er der ingen tendens til selv at betale for medicinen,« siger Mads Krogsgaard Thomsen.

De nye langtidsdata for Tresiba viser, at efter to år havde 60 pct. af de patienter, der fik Tresiba, god blodsukkerkontrol, og det fortsatte de stort set alle med at have efter yderligere et halvt år, hvor de fik Tresiba en gang om dagen.

De resterende 40 pct., som havde problemer med at holde deres blodsukker nede på et passende niveau, fik tilbudt at blive behandlet med enten Novo Nordisks middel mod type 2-diabetes Victoza eller selskabets hurtigtvirkende insulin NovoRapid. Her viste det sig, at patienterne, der fik Victoza, fik bedst styr på deres blodsukker, der var færre tilfælde af for lavt blodsukker og oven i tabte de sig også.

Tresiba blev i foråret godkendt i Europa og bliver i øjeblikket langsomt lanceret i de europæiske lande i takt med, at tilskudssituationen bliver afklaret.

Novo Nordisk har imidlertid valgt at sætte prisen på insulin højt og har meldt klart ud, at selskabet satser på at sælge insulinen til de høje priser på vækstmarkederne i Asien og Latinamerika frem for de mere træge europæiske markeder.

I februar i år fik selskabet afslag på at få godkendt Tresiba i USA, fordi de amerikanske myndigheder var bekymrede for, om Tresiba kunne øge risikoen for hjertekarsygdomme. Novo Nordisk indleder senere på året et stort hjertekarstudie, som skal berolige de amerikanske myndigheder. Der vil dog gå flere år, før resultaterne af studiet foreligger.

I maj i år indsendte Novo Nordisk en ansøgning om godkendelse af endnu et nyt produkt, IdegLira, som kombinerer Tresiba og diabetes 2-medicinen Tresiba i én injektionspen. IdegLira har vist lovende resultater, og Novo Nordisk venter at få det godkendt ogat kunne indlede en lancering i Europa og på vækstmarkederne i løbet af 2014, mens de amerikanske patienter må afvente Tresibas skæbne i USA, før de eventuelt kan få adgang til IdegLira.

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.
 

Dagens Gossip