Novo Nordisk tilbagekalder tre millioner insulinpenne

Novo Nordisk tilbagekalder tre millioner insulinpenne i Europa på grund af en produktionsfejl, som betyder risiko for, at patienterne kan få for meget eller for lidt insulin, oplyser Novo Nordisk til Ritzau.

Fejlen kan føre til hypo- eller hyperglykæmi - for lavt eller for højt blodsukker - hos sukkersygepatienterne.

Ifølge Novo Nordisk betyder en produktionsfejl i en lille del af insulinpennene, at visse partier må tilbagekaldes i 13 europæiske lande, herunder Danmark.

LÆS OGSÅ: Så farlige kan fejlfyldte insulinpenne være

- Da vi ikke har mulighed for at afgøre, hvilke penne i de her partier det drejer sig om, så tilbagekalder vi samtlige penne i partierne, siger kommunikationsdirektør i Novo Nordisk Mike Rulis til Ritzau.

Han oplyser, at det er 0,14 procent - svarende til 4200 penne - af de omkring tre millioner insulinpenne, der er ramt af fejlen.

Fejlen er sket på Novo Nordisks fabrik i Kina.

- Vi har fundet ud af, hvad problemet har været. Der har været en procedurefejl i forbindelse med produktionen i Kina. Fejlen er udbedret, så vi har sikret os, at den ikke gentager sig, siger Mike Rulis.

LÆS OGSÅ: Fejl i insulimpenne: Hold ekstra øje med blodsukkeret

Den Europæiske Lægemiddelstyrelse opfordrer sukkersygepatienter, som har brugt insulinpenne fra de tilbagekaldte partier, til at søge læge og hurtigst muligt få et nyt produkt.

Fejlen er fundet i produkterne Novomix 30 Flexpen og Novomix 30 Penfill, hvor en del altså har fået for meget eller for lidt insulin i sig.

Det svinger fra mellem 50 og 150 procent af den tiltænkte mængde insulin per milliliter. Det skriver den europæiske lægemiddelstyrelse, EMA, i en pressemeddelelse.

LÆS OGSÅ: Her er serienumrene på de farlige insulinpenne

Novomix Flexpen er en insulinpatron, der er bygget ind i en injektionssprøjte af plast, som sukkersygepatienten selv kan betjene. Novomix Penfill er selve patronen.

- I Danmark er der kun tale om partier af den såkaldte Flexpen, siger Mike Rulis.

Følg Dagens.dk på Facebook - Altid gratis nyheder og information

For lavt blodsukker kan ifølge Diabetesforeningen føre til rystelser, svedeture koncentrationsbesvær og i værste tilfælde kan patienten gå i koma.

Novo Nordisk tilbagekalder de potentielt farlige produkter i Danmark, Østrig, Belgien, Tjekkiet, Frankrig, Tyskland, Island, Irland, Luxembourg, Holland, Norge, Slovakiet og England.

/ritzau/

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.
 

Dagens Gossip