Novo ser ikke WHO-fokus på diabetes som guldgrube

Skrevet af admin

06/04/2016

Dagens topnyheder

Hos medicinalgiganten Novo Nordisk glæder man sig over, at verdenssundhedsorganisationen WHO vil sætte mere fokus på diabetes.

Men funktionschef Charlotte Ersbøll vurderer ikke, at WHO's store fokus på diabetes, kommer til at spejle sig i regnskabsbøgerne lige med det første.

- Når der er fokus på diabetes, er det selvfølgelig godt for Novo Nordisk, for vi lever af at sælge diabeteslægemidler. Men vi tror ikke, det kommer til at munde ud i kroner og ører fra den ene dag til den anden, siger hun.

- Men på den lange bane måske får vi adgang til nogle vigtige myndigheder og regeringer, der kan hjælpe med at få skabt nogle bedre løsninger.

En ny rapport viser, at antallet af mennesker, der lider af diabetes, er firedoblet til 422 millioner fra 1980 til 2014. Sygdommen dræber halvanden millioner mennesker om året, og 8,5 procent af klodens befolkning har diabetes.

Derfor kalder WHO nu til kamp mod sygdommen på globalt plan for alle verdens lande. Ikke mindst i lande uden for Vesten, hvor mængden af mennesker der lider af diabetes, er eksploderet de seneste år.

- Vi er da selvfølgelig enormt tilfredse, og vi synes, at det var på høje tid. Diabetes har for os været et fokusområde i rigtig mange år, og vi har forsøgt at rejse problemet hos både WHO, men også FN, siger hun.

- Hvis man skal have gjort noget ved det, er man nødt til at få bragt mange parter sammen. Vores rolle er primært, at vi leverer nogle væsentlige lægemidler til at behandle diabetes, siger Charlotte Ersbøll.

- Vi leverer tæt på halvdelen af verdens insulinforbrug, så vi spiller en stor rolle.

For nuværende vurderes det, at kun halvdelen af folk med diabetes bliver diagnosticeret, og kun halvdelen dem, der er diagnosticeret, får behandling.

Det er især tilfældet på nye markeder, som WHO specielt råber op i deres diabeteskampagne. Middel- og lavindkomstlande har oplevet voldsom stigende vækst i antallet af diabetikere de seneste år.

/ritzau/