Novozymes-aktier hopper med over fem procent

En milliardaftale fik aktierne i Novozymes til at stige mod stjernerne. Tirsdag steg aktierne på børsen i København med 5,2 procent til 217,5 kroner - og investorerne fik en tidlig julegave.

Det er kun nogle få håndører fra rekord-lukkekursen fra 24. oktober, hvor aktierne sluttede i en pris på 220,8 kroner pr. stk.

Det er en aftale med den amerikanske kemikalie- og sprøjtemiddelgigant Monsanto. De to vil forske i mikroorganismer, der skal sikre landmænd et større udbytte af deres afgrøder - men på en bæredygtig måde.

Og investorerne ser stort på, at Montesanto er bedst kendt for at producere verdens bedst sælgende ukrudtsmiddel, Roundup.

Men ambitionen med det nye partnerskab er, at man en skønne dag kan lave nye mikrobielle løsninger til landbruget, lyder visionen fra Peder Holk Nielsen, direktør i Novozymes.

- Årsagen til alliancen skal søges i en fælles vision om at bringe helt nye produkter ud i markedet, som sandsynligvis først vil have effekt i 2020 eller senere, siger Peder Holk Nielsen til Ritzau Finans.

Så det er et langsigtet samarbejde, der går i gang mellem danskerne og amerikanerne. Men her og nu får Novozymes 1,65 milliarder kroner i forbindelse med aftalen.

Novozymes og Monsanto vil erstatte kunstgødning, pesticider og andre traditionelle gødningsmetoder.

Det skal ske ved at udnytte mikroorganismer som bakterier eller svampe, som kan beskytte afgrøderne mod skadedyr og sygdom samt forstærke produktiviteten og fertiliteten.

Aftalen forventes at træde i kraft i starten af 2014. Den kræver godkendelse fra de nationale konkurrencemyndigheder.

/ritzau/

Dagens Gossip