Novozymes overrasker mest blandt C20-aktier

Med positive overraskelser ved 18 ud af 20 regnskabsaflæggelser de seneste fem år er Novozymes det danske C20-selskab, der oftest slår analytikernes forventninger til overskuddet. I bunden ligger GN Store Nord, FLSmidth og Carlsberg, som har overrasket mindst og dermed også skuffet mest.

Det viser en analyse som storbanken Nordea har udarbejdet på baggrund af de løbende kvartalsregnskaber fra de sidste fem år.

Enzymproducenten Novozymes, der netop har aflagt regnskab, er uofficiel Danmarksmester i denne optælling af positive finansielle overraskelser. I 18 ud af de seneste 20 kvartaler har selskabet slået analytikernes forventninger til indtjeningen. Omvendt er situationen for GN Store Nord, der kun har slået forventningerne i fem tilfælde.

På helt kort sigt kan et resultat, der overgår forventningerne være med til, at sende aktiekursen op. Så hvis man investerer i udviklingen på regnskabsdagen, så giver optællingen måske nogle interessante fingerpeg om, hvor det kan være interessant at placere sparepenge fremover.

Der kan være flere årsager til at nogle selskaber er bedre til at slå forventningerne end andre. En del af forklaringen skal nok findes i forsigtigheden hos analytikerne. Analysen viser, at forventningerne slås i 55 pct. af tilfældene.

Analytikerne er altså som udgangspunkt skeptiske, så når selskaber som Novo Nordisk og Novozymes leverer stabile gode resultater, kommer de nemt til at ligge en spids over analytikerne.

»Om selskabet generelt klarer sig godt er dog ikke hele forklaringen,« siger Michael Borre, der er aktieekspert hos Nordea.

Godt nok er Novozymes også blandt de aktier, der har klaret sig bedst, men Pandora har haft både op- og nedture siden børsnoteringen. Og GN Store Nord, der ligger i bunden af listen, er en af de aktier, der har givet det bedste afkast. Her er der andre ting på spil.

»Selskaber som GN Store Nord og FLSmidth er relativt cykliske og har forretninger, som der er sværere at forudsige indtjeningen for. Derfor vil det også oftere ske, at de rammer under selv et konservativt analytikerskøn,« siger Michael Borre.

Når det kommer til Chr. Hansen og Pandora, så er det nye selskaber, hvor analytikerne ikke har haft en lang historik at bedømme selskaberne ud fra. Derfor har de sandsynligvis været ekstra forsigtige i deres bud – især når det gælder Pandora, hvor de fleste allerede havde brændt sig med for høje estimater omkring børsnoteringen.

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.
 

Dagens Gossip