NSA-boss: Mediehistorier om aflytning er helt falske

Europæiske mediehistorier om amerikansk aflytning er "fuldstændigt falske," siger chefen for den amerikanske efterretningstjeneste NSA.

Keith Alexanders dom over de europæiske medier falder under en høring i Repræsentanternes Hus' efterretningsudvalg tirsdag.

- Påstandene fra journalister i Frankrig, Spanien og Italien om, at NSA har aflyttet millionvis af telefonsamtaler, er fuldstændigt falske, siger Keith Alexander.

- For at sige det helt tydeligt, så er dette ikke informationer, som vi har indsamlet om europæiske borgere, tilføjer han.

Det er den spionsigtede whistleblower Edward Snowden, som tidligere har arbejdet for NSA, der står bag de store afsløringer om overvågning og aflytning.

NSA-bossen siger, at de europæiske aviser har mistolket det NSA-dokument, som Snowden har lækket, og at en stor del af de omtalte data er indsamlet af europæiske efterretningstjenester, som siden har delt dem med NSA.

Høringen sker en uge efter, at præsident Barack Obama kom i strid modvind på grund af beskyldninger om, at NSA har aflyttet den tyske forbundskansler, Angela Merkels, mobiltelefon og foretaget massiv aflytning i andre lande.

Obama udtrykte mandag ifølge sin talsmand Jay Carney fuld tillid til Keith Alexander.

Samtidig meddelte talsmanden, at den amerikanske regering vil sætte nye grænser for efterretningstjenestens metoder og brug af efterretninger.

- Vi erkender, at der er behov for yderligere begrænsninger af, hvordan vi samler og benytter efterretninger, siger Jay Carney.

En nærmere gennemgang af USA's overvågningsprogram er i fuld gang og ventes afsluttet med udgangen af i år.

En delegation fra EU-Parlamentet har allerede holdt møde med den amerikanske regering og talt om behovet for at genopbygge tilliden.

Obama har forsikret Merkel om, at USA ikke i øjeblikket aflytter hendes telefon, og det heller ikke vil ske i fremtiden.

Amerikanerne vil imidlertid ikke svare på, om det er sket tidligere, hvilket der er flere efterretninger, der peger på.

I sidste uge kom det frem via en afsløring af Snowden i The Guardian, at 35 verdensledere er blevet aflyttet af NSA.

I USA har mange politikere de seneste dage forsvaret den amerikanske overvågning.

/ritzau/AFP

Dagens Gossip