NSA overvåger internationale betalinger

Ifølge Der Spiegel er den amerikanske overvågning de seneste år mundet ud i en stor database med informationer om finansielle transaktioner. NSAs interne program »Follow the Money« fra 2011 giver NSA mulighed for at indsamle data om blandt andet VISA-kort - det sker angiveligt uden VISAs accept og medvirken. Der er også blevet samlet data ind fra det såkaldte SWIFT-samarbejde, der bruges til udveksling af data om finansielle transaktioner af banker, og bankinformationen er ifølge det tyske medie hovedsageligt indsamlet fra folk i Europa, Mellemøsten og Afrika.

Afsløringen af NSAs overvågning og indsamling af data om internationale pengeoverførsler er bare den seneste i en lang række af skandaler.

Efterretningstjenesten kom for alvor i søgelyset, da tjenestens tidligere medarbejder Edward Snowden lækkede dokumenter, som viser, at NSA systematisk aflytter og overvåger amerikanske borgere, EU-kontorer og udenlandske ambassader.

Debatten om den omfattende amerikanske overvågning af data tog for alvor fart i forsommeren, da overvågningsprogrammet PRISM blev afsløret af netop Edward Snowden.

Aviserne Washington Post og The Guardian offentliggjorde en 41 sider lang, tophemmelig NSA-præsentation af, hvordan efterretningstjenesten siden 2007 har fået adgang til e-mails, dokumenter, videochat og fotografier, som ligger lagret hos ni af USAs største internetselskaber som Facebook, Google, Apple, Skype og YouTube.

Snowden har også afsløret dokumenter, som viser, at NSA er i stand til at indsamle oplysninger om »stort set alt, hvad en typisk internetbruger foretager sig på nettet«, som det hedder i et af papirerne.

NSA har selv offentliggjort, at tjenesten hver dag har fingrene i cirka 29 millioner gigabyte data, hvilket svarer til 1,6 procent af det samlede antal byte, som dagligt formidles via internettet. Heraf hævder NSA, at man kun udvælger 0,025 procent til gennemsyn, svarende til 7.250 gigabyte.

Dagens Gossip