Nu begynder endnu et slag om dagpenge

»Vi har ikke forhandlet med regeringen siden februar, og med det, de lægger frem nu, så tror jeg ikke på, at vi kan nå til enighed før sommerferien,« siger Venstres arbejdsmarkedsordfører, Hans Andersen (V).

Mandag fortalte beskæftigelsesminister Mette Frederiksen (S) til Politiken, at den omstridte diagnoseliste med 11 livstruende sygdomme, der skulle kunne give adgang til sygedagpenge, i regeringens udspil vil blive erstattet med en ny forlængelsesregel.

Reglen betyder, at en sygemeldt kan få forlænget sygedagpengene, hvis personens praktiserende læge vurderer, at der er tale om en livstruende sygdom. Men det er en dårlig idé, mener Liberal Alliances arbejdsmarkedsordfører, Joachim B. Olsen (LA).

»Det er jo fuldstændig naturligt, at der mellem læge og patient er et fortroligt og personligt forhold, og derfor er vi meget betænkelige ved, at den praktiserende læge skal tage en beslutning, der i sidste ende kan være en berettigelse til en offentlig forsørgelse,« siger han.

Reglen, som ifølge regeringen bør føjes til de eksisterende syv forlængelseskriterier, skal sikre, at ingen sygemeldte falder ud af sygedagpengesystemet, når de allerede efter seks måneder - i stedet for 12 - skal nygodkendes til sygedagpenge ifølge regeringens udspil.

Den konservative arbejdsmarkedsordfører, Benedikte Kiær (K), er bekymret for især de sygemeldte med psykiske lidelser.

»De venter og venter på at blive udredt, få en diagnose og komme i behandling. Der kan gå op til otte måneder, hvor de bare får det værre og værre, og det giver jo ingen mening, at man så lægger yderligere pres på den her gruppe af mennesker, der er forvejen er ekstremt pressede,« siger hun.

Hvert år får 19.000 personer forlænget deres sygedagpenge efter gældende regler, mens 8.000 personer får frataget deres sygedagpenge, selvom de fortsat er sygemeldt.

Regeringen lægger op til, at sygemeldte, der i dag ikke opfylder betingelserne for at få forlænget deres sygedagpenge, bliver sikret en ydelse, der i niveau svarer til kontanthjælpen, og som ikke afhænger af formue eller ægtefællens indkomst. Desuden vil sygemeldte kunne blive offentligt forsørget i mere end ét år. Men det vil Venstre ikke være med til.

»I Venstre vil vi ikke være med til at indføre borgerløn i Danmark,« siger Hans Andersen.

Dansk Folkeparti vil heller ikke være med til at fjerne den såkaldte varighedsbegrænsning, så der åbnes op for offentlig forsørgelse i mere end et år. I stedet foreslår partiets arbejdsmarkedsordfører, Bent Bøgsted (DF), at indføre et femårige ressourceforløb for de sygemeldte.

»Formålet med at se på sygedagpengene var jo at sikre, at der ikke er nogen, der uforvarende bliver smidt af sygedagpengene, og derfor foreslår vi, at man laver et ressourceforløb, hvor man kan blive afklaret inden for en femårig periode. Det kunne hjælpe rigtig mange,« siger Bøgsted.

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.
 

Dagens Gossip