Nu bliver californiske homoseksuelle gift igen

Fredag blev det første homoseksuelle par gift, efter det igen er blevet lovligt for par af samme køn at indgå ægteskab i Californien.

Højesteret banede onsdag vejen for en blåstempling af homoseksuelle ægteskaber ved at give gifte homoseksuelle samme rettigheder, som gifte par, der er heteroseksuelle, nyder godt af. Den beslutning blev der fredag støttet op om i retten i San Francisco. Samme dag benyttede Kristin Perry og Sandy Stier sig af muligheden ved at blive gift i netop San Francisco.

»Dette er den første dag i resten af vores liv sammen,« sagde Kristin Perry, der i 2008 sagsøgte staten Californien for ikke at lade homoseksuelle gifte sig.

Højesteret afgav onsdag to kendelser, som begge giver de homoseksuelle ret til ligestilling i det amerikanske samfund.

I den første afgørelse blev der én gang for alle gjort op med den såkaldte Clinton-lov fra 1996, som stadfæstede et ægteskab som værende mellem personer af modsat køn. Højesteret afgjorde, at de personer, som lovligt er blevet gift i en af de 14 delstater, områder eller distrikter, der tillader homoseksuelle ægteskaber, også skal have alle rettigheder på landsplan.

Det betyder, at over 80.000 ægteskaber indgået mellem homoseksuelle nu bliver ligestillet, når det drejer sig om arveafgifter, skatteforhold og sociale goder, som de ellers er blevet nægtet, fordi Clinton-loven fastslog, at et ægteskab er mellem personer af modsat køn. Kendelsen fra højesteret gælder kun for de delstater og områder, der tillader homoseksuelle ægteskaber, mens de øvrige fortsat ikke tillader samme-køn-ægteskaber og kan fortsætte denne praksis.

Den anden dom blev modtaget med lige så stor glæde blandt de homoseksuelle, selv om denne afgørelse er mere omstridt. Den amerikanske højesteret lod en sag fra Californien falde på teknikaliteter.

Sagen drejer sig om et større tovtrækkeri mellem domstolene i Californien og delstatsparlamentet, som reelt betød, at Californien i strid med lokale juridiske kendelser ikke ligestillede allerede indgåede ægteskaber mellem to personer af samme køn. Californien tillod i en periode homoseksuelle ægteskaber, men loven blev ændret.

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.
 

Dagens Gossip