Nu bliver cigaretter dyrere for Kinas millioner af rygere

Skrevet af admin

09/05/2015

Mest læste i dag

Kinas over 300 millioner rygere skal fra søndag betale mere for cigaretter og tobak. Regeringen meddelte fredag, at skatten på cigaretter og andre røgvarer bliver sat op.

De nye skatter skal både give flere penge i statskassen og lægge en dæmper på rygningen, skriver Wall Street Journal.

Antallet af personer med lungekræft er stigende, og det belaster de kinesiske sundhedsudgifter.

Skatten på cigaretter stiger fra 10. maj til 11 procent fra nu fem procent.

Officielt er der ikke givet en begrundelse for forhøjelsen, men styret i Beijing forsøger at øge statens indtægter i en tid, hvor økonomien vokser i et mere roligt tempo end tidligere.

I 2015 ventes væksten at lande på cirka syv procent. For få år siden voksede økonomien år efter år med over ti procent.

Den moderate vækst smitter af på statens skatteindtægter: I første kvartal steg indtægterne 3,9 procent i forhold til året før. Går man et år tilbage, var stigningen på 9,3 procent.

Det seneste år har regeringen i Kina tre gange sat momsen op på en række olieprodukter - både for at øge statens indtægter, men også i et forsøg på at ændre borgernes adfærd og få dem til at dæmpe forbruget af de berørte produkter.

De nye tobaksskatter kan muligvis også medvirke til, at antallet af rygere mindskes.

Kina er verdens største forbruger og producent af tobak. 43 procent af alle klodens cigaretter bliver produceret i Kina ifølge American Cancer Society.

Rygning er blandt de førende dødsårsager i Kina med omkring 1,2 millioner dødsfald årligt. Tallet ventes at stige til 3,5 millioner dødsfald inden 2030.

Den højere tobaksskat kommer, efter at Kina i april indførte nye restriktioner for tobaksreklamer. I massemedier og på offentlige steder er det fra 1. september i år forbudt at reklamere for cigaretter.

/ritzau/