Nu bliver pædagoguddannelsen ændret

Pædagoger skal specialiseres efter tre spor i en ny uddannelse, som uddannelsesminister Morten Østergaard (R) har aftalt med Enhedslisten og Dansk Folkeparti.

Parterne har aftalt at sende et lovforslag i høring senest 1. juli. I efteråret drøfter parterne høringssvarene til lovforslaget med Venstre, De Konservative og Liberal Alliance.

- Jeg er rigtig glad for, at vi har et bredt politisk flertal. Det er et stærkt signal til hele den pædagogiske verden, siger Morten Østergaard (R).

- Fremtidens pædagoger skal være mere specialiserede og bedre til at samarbejde med andre, siger Morten Østergaard.

Lovforslaget skal erstatte loven om pædagoguddannelsen.

- Det er så vigtigt, at vi er nødt til at være med, siger Dansk Folkepartis ordfører, Jens Henrik Thulesen Dahl.

Pædagoger skal stadig uddannes i tre et halvt år. Det første år er fælles. Derefter vælger de studerende mellem småbørnspædagogik fra nyfødte til fem år, skole- og fritidspædagogik for 6-18-årige samt social- og specialpædagogik.

Sporet om social- og specialpædagogik retter sig mod: a) børn og unge med særlige behov, b) udsatte mennesker med misbrug, hjemløshed og prostitution og c) handicappede med fysiske og psykiske skavanker.

Samtidig styrkes uddannelsen, så pædagoger bedre kan samarbejde med lærere i folkeskolen, hvor pædagogerne skal spille en større rolle efter skolereformen, og samarbejde med socialrådgivere og sygeplejersker.

I det første fælles uddannelsesår lærer de studerende pædagogik, udviklingspsykologi, sundhed, dansk og kommunikation, samfund, æstetiske lærings- og udtryksformer samt it- og mediepædagogik.

Lovforslaget bygger på en vurdering fra 2011 af pædagoguddannelsen fra 2006. Forslaget skal sikre højere faglighed og kvalitet i uddannelsen, styrke sammenhæng med praksis, specialisere uddannelsen mere og øge kompetencen på tværs af faggrupper.

/ritzau/

Dagens Gossip