Nu brøler USAs økonomiske motorer

»The world is gonna hear the roar of our engines - verden vil høre brølet fra vores motorer.«

Det handlede om mere end at sælge biler, da Clint Eastwood tonede frem på millioner af TV-skærme i USA i januar 2012. Godt nok skete det i en reklame for bil-fabrikanten Chrysler i Super Bowl-finalens pause, men der lå et dybere budskab i den mørke røst, der ikke bare lød, som om den hentede sin kraft fra den 81-årige skuespillers mellemgulv, men som om den havde rødder ned i selve det store lands ur-dyb.

USA er ikke et land, der vil lade sig knockoute af krisen, var budskabet til de 110 millioner seere til afslutningen på den amerikanske fodboldliga - cirka hver tredje amerikaner. Noget tyder på, at de har hørt efter. I dag - halvandet år senere - bliver det profeterede brøl fra den amerikanske økonomis motorer mere og mere hørbart.

Denne uge viser nye tal for det amerikanske boligmarked, at priserne over det seneste år er steget knap 11 procent - den højeste stigningstakt siden 2006 - og forbrugertilliden steg til det højeste niveau i fem år, samtidig med at aktierne på Wall Street holder sig svævende på rekordniveauer, og arbejdsløsheden er faldet til 7,5 pct. på kort tid.

»Amerikansk økonomi er for alvor tilbage,« siger Johnny Bo Jacobsen, chef-analytiker for USA i Nordea.

Senere i dag vil alle holde øje med, om den positive tendens bekræftes, når der 14.30 offentliggøres tal for væksten i årets første kvartal.

Bolig-comeback

Især boligmarkedets comeback imponerer økonomerne. Det ses som den vigtigste brik til at få gang i den øvrige aktivitet, ikke mindst privatforbruget, amerikanernes lyst til at bruge penge, der er en afgørende drivkraft for landets økonomi.

»Boligmarkedet er vendt. Det gælder boligpriser, boligsalget, boligbyggeriet. Vendingen begyndte for et års tid siden, og man har ikke set sig tilbage siden. Det er et meget positivt tegn fremadrettet,« siger Johnny Bo Jacobsen.

Da Clint Eastwood tonede frem på skærmen i 2012 var priserne faldet 35 procent fra toppen, og 200.000 boliger gik på tvangsauktion hver måned. 8,3 procent af amerikanerne var uden arbejde, og knap 50 millioner amerikanere var på food stamps - det statslige fødevarehjælpeprogram. Medierne flød over med historier om folk, der måtte gå fra hus og hjem.

Det har ændret sig. Økonomiens styrke fremhæves - især i forhold til Europa, der stadig har store problemer med at skabe vækst. Mens vi her på kontinentet har udsigt til en skrumpende økonomi i år, så ventes der en fremgang på omkring to procent i USA. Alene den optimistiske snak kan skabe en gavnlig dynamik i amerikansk økonomi.

»Jo flere positive historier der er i avisen, jo mere smitter det af på forbrugerne og virksomhederne. Man løfter sig op af sig selv,« siger Johnny Bo Jacobsen.

Privat drive

Nykredits analytiker Ulrik Bie hæfter sig især ved, at væksten er skabt på trods af drastiske stramninger i finanspolitikken, hvor offentlige budgetter skæres ned og skatter sættes op for at få styr på statsbudgettet. En manøvre, som Bie betegner som »en af de strammeste nedskæringspolitikker i verden lige nu, men den helt rigtig medicin, når der er vækst i økonomien i øvrigt«.

Faktisk trækker stramningerne ned i det samlede vækstbillede med 1 procentpoint - hvilket betyder, at den private sektor alene præsterer en vækst på over 3 procent.

»Selv om der samlet set derfor ikke bliver tale om bragende vækst, er det alligevel et meget solidt funderet moderat opsving.«

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.
 

Dagens Gossip