Nu deporterer Grækenland de første flygtninge til Tyrkiet

Grækenland er mandag morgen begyndt at sende flygtninge og migranter retur til Tyrkiet. Dermed træder EU's flygtningeaftale med Tyrkiet i kraft, skriver nyhedsbureauet Reuters.

De to første både sejlede begge fra øen Lesbos med kurs mod den tyrkiske by Dikili lidt efter klokken 6 dansk tid. Bådene bar ifølge Reuters 131 personer.

En række busser medbringende flygtninge og migranter ankom tidligere på morgenen til havnene på de græske øer Lesbos og Chios. Bådene var forinden blevet ladet med forplejninger til rejsen.

EU indgik i marts en aftale med Tyrkiet om, at afviste asylansøgere samt flygtninge og migranter, der ikke søger asyl, skal sendes retur fra Grækenland til Tyrkiet.

For hver syrisk flygtning, der sendes tilbage over havet, skal EU tage en anden syrisk flygtning fra en lejr i Tyrkiet og genbosætte vedkommende i EU. Men dem, der allerede har været i Grækenland og er blevet sendt retur til Tyrkiet, kommer bagest i køen.

De syriske flygtninge, der skal hentes i Tyrkiet, fordeles i EU ved først at benytte 18.000 ledige pladser i et frivilligt genbosætningsprogram. Hvis de 18.000 pladser bliver opbrugt, sætter EU 54.000 ekstra pladser i spil. Disse pladser er del af en tvungen fordeling i EU.

Hvis de i alt 72.000 pladser ikke rækker, vil EU og Tyrkiet revurdere ordningen.

Aftalen er blandt andet lavet for at ødelægge menneskesmuglernes forretning, men den er blevet stærkt kritiseret af FN og en lang række menneskerettighedsorganisationer.

Yderligere beskylder Amnesty International Tyrkiet for dagligt at sende omkring 100 syriske flygtninge tilbage til Syrien i strid med alle internationale regler.

EU har hele tiden understreget, at flygtninge- og migrationsaftalen med Tyrkiet vil overholde folkeretten såvel som EU's egen lovgivning.

/ritzau/

Dagens Gossip