Nu dykker prisen på mobilsnak og sms'er og data i hele EU

Skrevet af admin

30/04/2016

Mest læste i dag

Nu falder priserne på at bruge sin mobiltelefon i et andet EU-land, og om et år falder den såkaldte roamingafgift helt væk.

- Det er meget vigtigt. Nu skulle vi gerne få bugt med, at forbrugerne er bange for at bruge deres telefoner i udlandet, siger Forbrugerrådet Tænks cheføkonom, Martin Salamon.

Nye EU-regler betyder, at fra lørdag må roamingafgiften højst må være 46 øre per minut, når man ringer fra sin mobil i et andet EU-land, og 10 øre per minut for at modtage opkald på rejsen.

Roamingafgiften, der lægger et ekstrabeløb oven i den pris, man betaler for at bruge mobilen derhjemme, må højst være 18 øre per sms i et andet EU-land, mens loftet over afgiften på en megabyte i dataforbrug bliver 46 øre.

For mindre end ti år siden kunne det koste over 4,50 kroner ekstra per minut at ringe fra sin mobil i et andet EU-land og det halve for at modtage et opkald.

Martin Salamon siger, at de nye EU-regler sætter en stopper for den tid, hvor teleselskaberne bare kunne opkræve den roamingafgift hos forbrugere og erhvervslivet, de ville.

- Over halvdelen af forbrugerne har hidtil slukket for dataforbrug, når de er ude at rejse. Men det nytter jo ikke, når vi har et indre marked, hvor idéen er, at forbrugerne skal opføre sig som derhjemme, siger han.

Cheføkonomen mener, at teleselskaberne før EU-reguleringen bare har "siddet og hevet de penge ud af forbrugerne og erhvervslivet, som de kunne, fordi konkurrencen ikke fungerede" på det her område.

Flere teleselskaber har dog allerede sat roamingpriserne frivilligt ned på forhånd, men det har de netop kun gjort, fordi reguleringen alligevel er på vej, mener Martin Salamon.

- De prøver at indynde sig hos deres kunder, før de bliver ramt af reguleringen. Det er selvfølgelig godt, men det ville aldrig være sket uden denne regulering, siger han.

Fra 15. juni næste år skal det ifølge EU-reglerne, der blev vedtaget sidste år, være slut med alle roamingafgifter inden for EU.

/ritzau/