Nu er der igen elge i Danmark

Du skal ikke blive forskrækket, hvis du til foråret går en tur i Lille Vildmose sydøst for Aalborg og ser en flok svenske elge vandre rundt.

Fem svenske elge er nemlig her til morgen ankommet til den særlige natur i Lille Vildmose.

Og det er første gange efter 5000 års fravær, at elgen er tilbage i den danske natur. Til stor begejstring for Jens Vinge, som er skov- og landskabsingeniør i Aalborg Kommune.

- Det er ønsketænkning, der er gået i opfyldelse. Det er noget, vi har arbejdet med i mange år. Det er stort, siger han til DR Nordjylland.

Jens Vinge har siden tirsdag været i Sverige for at hente de fem elge, der torsdag bliver sluppet fri.

Ud over at blive en unik turistattraktion, så skal elgene sammen med etablerede krondyr pleje den særlige natur i Lille Vildmose.

Fredningsnævnet har tilladt, at i alt 12 elge sættes ud på et 2100 hektar stort skovområde.

Ifølge professor i biologi på Aarhus Universitet Jens-Christian Svenning er det spændende, at store dyr som elge bliver genetableret i den danske natur.

- Det bliver et eksperiment, vi kan lære noget af. Først og fremmest skal elgene bruges til at spise af de tæt bevoksede træer ved mosen, og på den måde bliver det et naturligt økosystem.

- Lige nu er det mennesker, der sørger for at klippe træerne til, men det er meget bedre, at det bliver styret af naturen. Så det bliver spændende at følge, siger han til Ritzau.

Og det er netop muligheden for at genoprette naturen, som gør det så spændende, mener rådmand for By- og Landskabsforvaltningen i Aalborg Kommune Hans Henrik Henriksen.

- Der er gennemført en omfattende naturgenopretning i Lille Vildmose gennem de seneste fire år. Elgene bliver nu et vigtigt bidrag til at genskabe et område, hvor vi tilstræber at udvikle højmosen frem mod et økosystem i naturlig balance.

- Jeg forventer samtidig, at en voksende elgbestand vil medvirke til at profilere Lille Vildmose, som en sand naturperle og en uvurderlig attraktion – ikke kun for Aalborg Kommune, men for hele Danmark, siger han.

Folk kan første gang forvente at møde de nye elge til maj eller juni næste år. Senere vil yderligere op til syv elge blive sat ud i Lille Vildmose.

/ritzau/

Dagens Gossip