Nu er det Løkkes tur i Statsløsekommissionen

Venstre-formanden skulle egentlig have afgivet forklaring 21. maj, men hans bisidder Nicolai Mallet bad i april om udsættelse med den begrundelse, at Løkke først ville vende hjem fra en rejse til Grønland i perioden 20.-22. maj.

Kommissionen gav lov til at udsætte afhøringen, som betød, at den tidligere statsminister ikke skulle afhøres samme dag som sin daværende departementschef i Statsministeriet, Karsten Dybvad.

Dybvad forklarede under sin afhøring, at han i efteråret 2009 havde holdt møde med daværende departementschef i Integrationsministeriet, Claes Nilas, som fortalte Dybvad, at der var »knas« med at sikre statsløses rettigheder, og at daværende integrationsminister Birthe Rønn Hornbech (V) ikke fandt det nødvendigt at orientere Folketinget.

Efterfølgende orienterede Dybvad ifølge sin egen forklaring Lars Løkke Rasmussen uden at gå i detaljer, og Løkke tog orienteringen »til efterretning«.

Det stemmer ikke umiddelbart overens med Løkkes egen forklaring på et pressemøde 1. marts 2011, hvor han fortalte, at han først hørte om sagen i januar 2011, da sagen blev rullet op i Information.

Onsdag har Lars Løkke mulighed for at give sin version af sagen. Han skal ifølge planen afhøres fra klokken 13.

Statsløsekommissionen skal undersøge, hvordan en lang række statsløse personer i strid med internationale konventioner kunne få afslag på dansk statsborgerskab, og hvem i den politiske top, der i givet fald har kendt til ulovlighederne.

Birthe Rønn Hornbech blev underrettet om den ulovlige praksis i august 2008 af sine embedsmænd, men Folketinget blev først orienteret i 2010, og samme år blev praksis ændret.

Sagen kostede Birthe Rønn Hornbech ministerposten i marts 2011.

Dagens Gossip