Nu er det sandhedens time for klodens klima i fremtiden

Skrevet af admin

12/12/2015

Dagens topnyheder

Så er det afgørelsens time for klodens klima.

De franske værter, der styrer slagets gang på klimatopmødet COP21 i Paris, vil lørdag morgen klokken ni fremlægge en tekst, som de håber, at alle lande vil bakke op om og gøre til hele verdens nye klimaaftale.

Topmødets formand, den franske udenrigsminister, Laurent Fabius, sagde fredag, at der aldrig før har været sådan en chance for at opnå en god klimaaftale.

Ifølge Fabius er det nu op til alle lande at indgå de sidste kompromisser på topmødet, der fredag aften løb ind i overtiden i jagten på en global klimaaftale, som skal gælde fra 2020.

- Alt er på plads til at få en omfattende, ambitiøs og endelig aftale. Der har aldrig før været sådan et stærkt momentum, sagde Fabius.

Danmark og de andre EU-lande vil især have nogle såkaldte ambitionsmekanismer bygget ind i den endelige aftale, så det sikres, at alle lande lever op til deres løfter, og at der kan skrues op for klimaindsatsen, hvis det senere bliver nødvendigt eller muligt.

- Her er teksten alt, alt for svag, siger klima- og energiminister Lars Christian Lilleholt (V) efter et fælles EU-møde fredag aften på topmødet i Paris.

Samtidig mangler der ifølge de europæiske lande også et langsigtet mål for CO2-nedskæringer. Det skal med i den endelige klimaaftale, kræver de.

Men de videnskabsfolk, der til daglig forsker i klimaforandringer, er ikke imponerede over den aftale, der er på vej i Paris.

Aftalen ser ud til ikke at blive vidtgående nok, og den underbygger ikke sine egne mål med en tilstrækkelig indsats, mener fem videnskabsfolk, der på stribe på en pressekonference fredag i Paris har langet ud efter det seneste aftaleudkast.

Den britiske klimaforsker Kevin Anderson mener, at den globale klimaaftale ikke mindst tegner til at blive dårlig for verdens fattigste og mest sårbare lande.

- For dem befinder den nuværende tekst sig et sted mellem farlig og dødsensfarlig, sagde Kevin Anderson fredag i en kommentar til den tekst, der tegner sig.

EU-landene, USA og andre lande i en uformel koalition af såkaldt høje ambitioner fik fredag aften styrket deres optimisme før lørdagens afgørende forhandlinger.

Det skete, da Brasilien som det første store land blandt de nye vækstøkonomier meldte sig under koalitionens faner.

- Denne beslutning af Brasilien kan ændre hele dynamikken i de sidste timer af konferencen, sagde Martin Kaiser, der er chef for international klimapolitik i Greenpeace.

/ritzau/