Nu er det sikkert: Ozonlaget heler og har det bedre

Skrevet af Christina Ledertoug

01/07/2016

Dagens topnyheder

Det er i særdeleshed en god nyhed for jorden og menneskeheden, at ozonlaget er ved at heles, og sejren skyldes et globalt forbud mod freon.

Det skriver Videnskab.dk

Der vil dog stadig gå årtier, inden ozonlaget er helt rask.

Kloden stod overfor en ekstremt alvorlig trussel tilbage i midten af 1980'erne.

- Ozonlaget ville blive så udtyndet, at livet på Jordens overflade ville være ophørt med at eksistere i løbet af 100 år, hvis det fortsatte‚« fortæller seniorkonsulent Niels Larsen ved DMI til Videnskab.dk

Opdagelsen af den største menneskeskabte forurening af atmosfæren, der nogensinde var målt, viste, at de industrialiserede lande havde pumpet gasser ud, der var i fuld gang med at destruere klodens beskyttende ozon-lag, som skærmer alt levende mod Solens destruktive, ultraviolette (UV) stråler.

Læs også: Forskere: En ny istid er lige om hjørnet

Det førte til, at der i 1987 blev underskrevet den såkaldte Montreal-protokol af lande verden over.

Protokollen havde det formål at stoppe udledningen af de ozon-nedbrydende gasser fra freon, der især blev brugt i køleskabe og spray-dåser.

Og nu tre årtier senere, er der altså godt nyt.

Et internationalt forskerhold har netop opdaget det første sikre bevis for, at planen virker.

- Ozonlaget er nu begyndt at hele over Antarktis. Vores arbejde viser, at Montreal Protokollen er en succes, som har givet en løsning på et globalt miljøproblem, siger en af lederne bag det nye studie, lektor Anja Schmidt ved University of Leeds, England.

Følg Dagens Videnskab for flere lignende artikler: