Nu er det slut med at sende rispapirlamper til vejrs

I det senere år er det blevet mere og mere populært at sende skylanterner - eller rispapirlamper - til vejrs ved bryllupper og andre festlige lejligheder.

Men nu er det slut, skriver Beredskabets netavis, beredskabsinfo.dk.

Trafik- og Byggestyrelsen har besluttet, at skylanternerne skal betragtes som ubemandede friballoner af kategorien "let". Det betyder, at de er reguleret af en EU-forordning og derfor ikke må sendes op uden tilladelse - og den får man ikke.

Kontorchef i Trafik- og Byggestyrelsen Per Schmock siger til beredskabsinfo.dk:

- En sådan tilladelse vil sandsynligvis ikke blive givet ud fra den viden, vi har i dag, da vi er af den opfattelse, at opsendelse umiddelbart ikke vil kunne ske på en måde, som er sikker i forhold til den øvrige luftfart og personer eller ejendom på jorden.

Skylanterner opsendes ved hjælp af varm luft. Det sker ved, at en lille flamme i bunden af lampen varmer luften inde i den op og dermed får skylanternen til at svæve.

Men lanternen udgør en stor brandrisiko og kan forvolde stor skade, hvis den for eksempel lander i et stråtækt hus eller andre steder, hvor der er stor brandfare, skriver beredskabsinfo.dk.

At brandfaren er reel kunne folk i den nordsjællandske by Liseleje ved selvsyn konstatere i slutningen af august.

Da blev en af byens ældste og mest kendte bygninger forvandlet til en brandtomt - formentlig fordi en eller flere rispapirlamper ramte og antændte stråtaget på den trelængede bygning.

Hvis man opsender skylanterne uden en tilladelse fra Trafik- og Byggestyrelsen, risikerer man en bøde eller fængsel i op til fire måneder.

/ritzau/

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.
 

Dagens Gossip