Nu er det slut med at sende rispapirlamper til vejrs

I det senere år er det blevet mere og mere populært at sende skylanterner - eller rispapirlamper - til vejrs ved bryllupper og andre festlige lejligheder.

Men nu er det slut, skriver Beredskabets netavis, beredskabsinfo.dk.

Trafik- og Byggestyrelsen har besluttet, at skylanternerne skal betragtes som ubemandede friballoner af kategorien "let". Det betyder, at de er reguleret af en EU-forordning og derfor ikke må sendes op uden tilladelse - og den får man ikke.

Kontorchef i Trafik- og Byggestyrelsen Per Schmock siger til beredskabsinfo.dk:

- En sådan tilladelse vil sandsynligvis ikke blive givet ud fra den viden, vi har i dag, da vi er af den opfattelse, at opsendelse umiddelbart ikke vil kunne ske på en måde, som er sikker i forhold til den øvrige luftfart og personer eller ejendom på jorden.

Skylanterner opsendes ved hjælp af varm luft. Det sker ved, at en lille flamme i bunden af lampen varmer luften inde i den op og dermed får skylanternen til at svæve.

Men lanternen udgør en stor brandrisiko og kan forvolde stor skade, hvis den for eksempel lander i et stråtækt hus eller andre steder, hvor der er stor brandfare, skriver beredskabsinfo.dk.

At brandfaren er reel kunne folk i den nordsjællandske by Liseleje ved selvsyn konstatere i slutningen af august.

Da blev en af byens ældste og mest kendte bygninger forvandlet til en brandtomt - formentlig fordi en eller flere rispapirlamper ramte og antændte stråtaget på den trelængede bygning.

Hvis man opsender skylanterne uden en tilladelse fra Trafik- og Byggestyrelsen, risikerer man en bøde eller fængsel i op til fire måneder.

/ritzau/

Dagens Gossip