Nu er naboens stalddørsæg lovlige

Nu er det slut med i ly af mørket at snige sig hen til stalddøren for at få friske landæg af naboen.

En ny ændring i bekendtgørelsen om hønsehold, betyder nemlig, at hvis man har maksimalt 30 høns, må man gerne sælge eller forære æggene væk til naboer, venner og bekendte.

Men hønseavleren må ikke annoncere eller reklamere for æggene, og de skal oplyse køberne om, at æggene ikke er kontrolleret for salmonella.

- På denne måde sikrer vi sporbarheden af æg selv fra hønsehold, som ikke er underlagt salmonellakontrol, siger fødevareminister Mette Gjerskov (S).

- Jeg er glad for, at vi nu har fundet en fleksibel løsning, hvor man lovligt kan sælge sine æg uden at sætte fødevaresikkerheden over styr.

Hvis man derimod har over 30 høns, eller man ønsker at sælge til en bredere kreds, skal man underlægge sig Fødevaremyndighedernes salmonellakontrol.

Mette Gjerskov har lavet aftalen med Danske Æg, Danmarks Fjerkræavlerforening for Raceavl og Dansk Fjerkræforum.

Tidligere har det ikke været tilladt at sælge æggene med mindre hønsene stammer fra godkendte rugerier. De særligt skrappe regler for salg af æg skyldes Danmarks status som salmonellafri.

Reglerne bliver også lempet for høns, der skal på udstilling og ved flytning af dyr mellem besætninger med ens salmonellastatus.

/ritzau/

 

Dagens Gossip