Nu får de en kulegravning af Sundhedsstyrelsen

Derudover »skal eksperter udefra hjælpe Sundhedsstyrelsen med at gennemgå tilrettelæggelsen af tilsynsopgaverne og vurdere, hvordan styrelsen udfører sin tilsynsvirksomhed,« skriver ministeren i en pressemeddelelse:

»Det er en kerneopgave for Sundhedsstyrelsen at føre tilsyn med sundhedsvæsnet, og derfor kan hverken jeg eller styrelsen selv leve med, at der kan stilles spørgsmål ved Sundhedsstyrelsens tilsynsvirksomhed,« udtaler Astrid Krag.

Sundhedsstyrelsens tilsyn med sundhedsvæsenet har været kritiseret gennem en årrække. Men det er især to aktuelle sager, der har udløst ministerens kulegravning, erfarer Berlingske:

Berlingske har i serien om Misoprostol-babyerne dokumenteret, at det ikke godkendte igangsættelsesmiddel ved fødsler mistænkes for at have forårsaget hjerneskader og dødsfald blandt danske babyer. Så sent som søndag lød overskriften på Berlingske »Sundhedsstyrelsen anklages for at svigte sin tilsynsopgave«, og moren til den syvårige Chloé fortalte om sin datters hjerneskade, som mistænkes at stamme fra en fødsel med brug af Misoprostol.

Udover Misoprostol-babyerne har Sundhedsstyrelsen fået hård kritik for at have svigtet tilsynet med psykiateren Arne Mejlhede, og i april erkendte styrelsen, at tilsynet i denne sag, rejst af DR, ikke har været godt nok.

»Jeg tager de konkrete sager meget alvorligt, og derfor vil jeg nu inddrage eksterne eksperter, så vi får sikkerhed for, at Sundhedsstyrelsens tilsynsvirksomhed lever op til gængse krav og internationale standarder. Eksperterne skal også komme med anbefalinger til, hvordan tilsynet kan forbedres,« siger Astrid Krag og peger på, at det eksempelvis vil være relevant at gennemgå styrelsens procedurer for screening af indberettede sager.

To lektorer fra jordemoderskolen Metropol i København har gennem flere år forsøgt at råbe Sundhedsstyrelsen op for at advare imod anvendelsen af Misoprostol på den danske fødesteder.

»Det er glædeligt, at Astrid Krag nu vælger at undersøge Sundhedsstyrelsens tilsynsvirksomhed. Det er ikke mindst glædeligt, fordi hun ser nødvendigheden i at indkalde eksperter udefra. Når vi ser på hvordan, Misoprostol blev en rutine i danske fødselshjælp, og den rolle Sundhedsstyrelsen har i tilsynet med dette, så er den jo nærmest ikke eksisterende. Vi håber, at det her fører til, at vi får en Sundhedsstyrelse, der er mere lydhør, selvstændig og mere handlekraftig,« siger lektor Jette Aarøe Clausen, som er den ene af de to.

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.
 

Dagens Gossip