Nu får selvstændige deres egen barselsordning

Omkring 218.000 selvstændigt erhvervsdrivende får et brev i deres digitale postkasse i de kommende dage med besked om, at det nu er tid til at betale det første bidrag til den obligatoriske barselsordning for selvstændige.

Barselsordningen træder i kraft 1. oktober og betyder flere penge hver måned til alt fra håndværkere til frisører, der går på barsel. Ordningen gælder både kvinder og mænd, siger Maria Würtz, kundechef for Barselsudligning for Selvstændige hos ATP.

- Stort set alle selvstændige skal bidrage til ordningen, som betyder, at hvis man som selvstændig går på barsel, så kan man få en kompensation fra udligningsordningen, der kommer oveni barselsdagpengene, siger hun.

- Det foreløbige skøn for ordningen lyder, at omkring 3000 selvstændige kommer til at bruge den hvert år, siger Maria Würtz fra ATP, som administrerer barselsfonden, der årligt vil koste op til 328 kroner i bidrag fra de selvstændige.

For en selvstændig på fuld tid kan det give op til et par tusinde kroner mere om ugen før skat.

Kompensationen består af differencen mellem satsen for barselsdagpenge og den selvstændiges timeløn - dog med et loft på 53,21 kroner i timen. Man kan benytte sig af ordningen i op til 33 uger per barn.

Ordningen blev vedtaget af Folketinget i 2013 og har til hensigt at fremme ligestilling på arbejdsmarkedet og få flere kvinder til at blive selvstændige. Barselsfonden er en følge af finanslovsaftalen fra 2012 mellem den daværende røde regering og Enhedslisten.

Alle selvstændige, der starter på barselsorlov efter 1. oktober og i forvejen har ret til barselsdagpenge fra Udbetaling Danmark, vil få ret til det ekstra beløb hver måned.

Pengene bliver automatisk udbetalt på den selvstændiges Nemkonto. Det kræver altså ikke en særskilt ansøgning, understreger ATP.

Det årlige bidrag til ordningen, som hedder Barselsudligning for Selvstændige, på maksimalt 328 kroner opkræves første gang 1. september.

/ritzau/

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.
 

Dagens Gossip