Nu falder reallønnen for offentligt ansatte

Der er markant mindre stigninger i de offentlige lønninger i årets andet kvartal end i første kvartal. Målt på årsbasis er lønudviklingen for de statsansatte i årets andet kvartal på kun 0,5 procent - et fald fra 2,1 pct. i første kvartal, oplyser Danmarks Statistik.

I kommunerne og regionerne fik de ansatte gennemsnitlige lønstigninger på henholdsvis 0,3 og 0,2 pct. i forhold til andet kvartal 2012.

Begge stigninger var 0,1 procentpoint lavere end det foregående kvartal.

Chefanalytiker Tore Stramer fra Nykredit konstaterer, at lønvæksten i den offentlige sektor stiger meget mindre end i den private sektor.

»Ser man over en længere periode er det dog ikke således, at lønningerne i den private sektor er steget mere end i det offentlige. Faktisk steg de offentlige lønninger væsentlig mere end de private lønninger i 2012. Det skyldes den såkaldte reguleringsordning, der sikrer, at lønudviklingen i den offentlige sektor følger lønudviklingen i den private sektor. Det nuværende fald i lønvæksten i det offentlige skal således også ses i sammenhæng med den generelt lave lønvækst i den private sektor igennem 2012,« skriver Tore Stramer i en kommentar.Godt 30 pct. af alle lønmodtagere er beskæftigede inden for den offentlige sektor.

Dagens Gossip