Nu kan du brevstemme om EU-retsforbeholdet

Er du ude at rejse den 3. december eller bare forhindret i personligt at møde op for at sætte dit kryds om EU-retsforbeholdet, så er det nu muligt at brevstemme.

Du kan brevstemme på borgerservice i alle landets kommuner, og det behøver ikke at være i din egen kommune.

Fra torsdag den 12. november, bliver det også muligt at stemme andre steder, såsom på plejehjem eller sygehuse.

Og hver en stemme tæller, siger medlem af Københavns Borgerrepræsentation Jens-Kristian Lütken, som derfor håber, at alle benytter sig af sin stemmeret.

Hvad enten det er per brev eller på selve dagen.

- Det er især en udfordring at få de unge til at stemme. Derfor har Venstre på Københavns Rådhus foreslået, at der skal sendes en SMS til unge med en venlig påmindelse om at stemme.

- Det er et initiativ, vi håber at resten af partierne i København er med på, hver enten man er for eller imod, siger Jens-Kristian Lütken.

Det er Socialdemokraterne, Det Radikale Venstre, Venstre, Socialistisk Folkeparti og Det Konservative Folkeparti, der har indgået en aftale om, at Danmark skal stemme om retsforbeholdet.

I dag har Danmark ikke afgivet suverænitet til EU på området for politi og retspolitik, men har alene deltaget på mellemstatsligt niveau.

EU's samarbejde om politi og retspolitik er ikke længere mellemstatsligt. Landene vedtager alle nye regler på overstatsligt niveau efter samme fremgangsmåde, som når EU lovgiver om for eksempel dyretransport og bankregler.

Det betyder, at Danmark står til at falde ud af dele af det retspolitiske samarbejde, når gamle mellemstatslige regler erstattes af nye overstatslige regler.

Derfor skal danskerne nu være med til at beslutte, om det er et samarbejde, som Danmark skal indgå i eller ej.

Den sidste dag, du kan brevstemme, er tirsdag den 1. december 2015. Og det er uanset om du brevstemmer hos kommunen eller andet sted som eksempelvis sygehuse og plejehjem.

/ritzau/

Dagens Gossip