Nu kan du gratis tjekke naboens gæld

Om få uger kan danskerne søge gratis i tinglysningssystemet, så de bl.a. kan se belåningen af ejendomme, særlige begrænsninger for brug af en ejendom og ejere af ejendomme.Opslagene har tidligere kostet en afgift på mellem 30 og 120 kr., men fremover bliver det gratis, fremgår det af en meddelelse fra Justitsministeriet.

»Lovforslaget giver borgerne gratis adgang til de mange oplysninger i tinglysningssystemet, så det bliver lettere at indhente relevante oplysninger eksempelvis i forbindelse med køb af bolig,« skriver justitsminister Morten Bødskov i meddelelsen.

Samtidig giver den nye lov mulighed for, at flere virksomheder kan bruge virksomhedspant som et redskab til at finansiere nye investeringer.

Oplysningerne kan søges direkte på www.tinglysning.dk, og samtidig stiger den faste del af tinglysningsafgiften fra 1.400 kr. til 1.660 kr.

I forhold til ordningen om virksomhedspant bliver det muligt at lade brugte biler være omfattet af et virksomhedspant, og desuden bliver der mulighed for at bruge ejerpantebreve i forbindelse med virksomhedspant.

Baggrunden for de nye muligheder er digitaliseringen af tingbogen i 2009, bilbogen i 2010, og til sidst personbogen og andelsboligbogen i 2011.

Dagens Gossip