Nu kan misbrugere få lægeordinerede heroinpiller

Tilbuddet kan hjælpe endnu flere stofmisbrugere, end den nuværende ordning med lægeordineret heroin, håber Astrid Krag:

»Med udvidelsen vil vi komme flere mennesker i møde, nemlig dem, som enten ikke kan eller vil bruge en sprøjte,« siger hun til Information.

Astrid Krag forventer, at det vil tiltrække 10 nye brugere, når 30 af de misbrugere, der i dag får lægeordineret heroin, skifter til heroinpiller. Og at der fremover årligt vil være andre 20, som vil vælge pillerne.

Selv om både eksperter, behandlere og brugere er glade for de nye heroinpiller, så tvivler de på, at det vil tiltrække ret mange flere narkomaner end de 198, der ifølge den seneste opgørelse er i behandling på de fem klinikker med lægeordineret heroin i henholdsvis København, Hvidovre, Odense, Aarhus og Esbjerg.

»Jeg kan være skeptisk over for, hvor mange af dem, som i dag sniffer eller ryger deres heroin, der ville være interesser i pillerne. Heroinpiller giver nemlig ikke det samme hurtige sus, som når stoffet sniffes, ryges eller indsprøjtes,« siger antropolog Katrine Schepelern Johansen fra Det Nationale Institut for Kommuners og Regioners Analyse og Forskning (KORA).

Vinnie Thomsen, der er leder af Center for Misbrugsbehandling i Aarhus, er enig:

»Allerede fra starten har mange af os peget på, at heroinen ikke nødvendigvis altid bliver injiceret - men at den typisk bliver røget. Man når en anden målgruppe, når der kommer piller, fordi nogle bestemt ikke bryder sig om at sprøjte sig. Men jeg tror, at rygeheroin ville være et godt tilbud, hvis vi skal have endnu flere ind,« siger hun til Information.

Sundhedsministeren henviser imidlertid til, at Sundhedsstyrelsen i første omgang ikke har kunnet anbefale en sådan udvidelse, da der mangler sundhedsfaglig viden om de forskellige skadevirkninger ved rygeheroin.

Winnie Jørgensen, som har fået lægeordineret heroin to gange hver dag siden 2010, så gerne, at sundhedsministeren gjorde noget helt tredje:

»Det bedste ville være, hvis vi kunne tage heroin med hjem til et døgn, så vi ikke skal møde op to gange om dagen. Men det næstbedste er, at vi endelig får lov til at indtage heroinen på en anden måde end ved at fixe, som er den allermest farlige måde,« siger hun.

Dagens Gossip