Nu kan partier samle underskrifter digitalt

Skrevet af admin

12/01/2016

Mest læste i dag

Det skal være nemmere for vælgerne at støtte politiske partier i at få lov til at stille op til Folketinget og Europaparlamentet.

Det mener Social- og Indenrigsministeriet, der derfor lancerer en ny hjemmeside, hvor partier kan indsamle vælgererklæringer digitalt.

En vælgererklæring er en underskrift på, at et parti bør have ret til at stille op. Vælgeren behøver altså ikke ville stemme på det konkrete parti for at skrive under.

Men hidtil har det været forbundet med megen møje for partierne, der først skulle ud på gader og stræder for at indsamle de mere end 20.000 underskrifter, der kræves for at kunne stille op til folketingsvalg.

Derefter skulle de så håbe på, at vælgerne også med almindelig post fik sendt vælgererklæringen ind til kommunen, der skulle bekræfte den. Og først når det var sket, talte erklæringen med.

Ved folketingsvalget i juni nåede det nystiftede parti, Nationalpartiet, ikke i mål, og formanden, Kashif Ahmad, har tidligere sagt til Ritzau, at bureaukratiet omkring vælgererklæringer bar en del af skylden.

Hjemmesiden får navnet vælgererklæring.dk.

- Muligheden for digitale vælgererklæringer er for det første helt lavpraktisk smart: Det bliver lettere for borgerne at afgive og for partierne at indsamle erklæringerne, siger social- og indenrigsminister Karen Ellemann (V) i en pressemeddelelse.

- For det andet sparer vi kommunerne for en administrativ opgave. Og sidst, men ikke mindst er det - set i et større perspektiv - et positivt og naturligt skridt i et moderne demokrati.

Det nye system kommer til at fungere på den måde, at vælgeren giver partiet sin e-mailadresse, som partiet indtaster på vælgererklæring.dk.

Efter syv dage modtager vælgeren en e-mail retur med et link til systemet, hvor man logger sig ind med NemID og afgiver sin vælgererklæring. Derefter får man en kvittering med Digital Post.

Som noget nyt kan man via sin kvittering trække erklæringen tilbage, hvis man ønsker det. Man kan også som hidtil afgive en vælgererklæring på papir.

En vælger kan fortsat kun støtte et parti ad gangen med en vælgererklæring. En vælgererklæring gælder 18 måneder eller indtil næste valg, hvis partiet er opstillingsberettiget.

/ritzau/