Nu kan Støjberg indføre id-kontrol i ekstreme tilfælde

Folketinget har fredag vedtaget den såkaldte transportøransvarslov.

Det giver integrationsminister Inger Støjberg (V) mulighed for at pålægge transportører som DSB og Scandlines strafansvar, hvis de bringer udlændinge ind i Danmark uden gyldigt id.

Men kun i en ekstraordinær situation, hvor der er indført midlertidig grænsekontrol, understreger Støjberg.

- Det er ikke fordi, jeg ønsker, at vi skal indføre transportøransvar. Men vi kan komme i en situation, hvor det bliver nødvendigt. Eksempelvis hvis svenskerne indfører transportøransvar, siger ministeren kort efter afstemningen i folketingssalen.

Her stemte 77 for lovforslaget, mens 24 stemte imod. Kritikken lød fra oppositionen, at det er uansvarligt at hastebehandle et lovforslag, der er så vidtrækkende, uden man til fulde kender konsekvenserne.

Inger Støjberg kalder da også loven for "et nødvendigt onde":

- Det vil jo hindre den fri passage over den dansk-tyske grænse. Det er jo ikke en fordel. Fri bevægelighed er en fordel for både de mennesker, der bor i området, og for erhvervslivet, siger hun.

Sverige vil fra 4. januar tvinge tog- og færgeselskaber til at sikre, at alle indrejsende har gyldige id-papirer på sig, før de kommer til den svenske grænse. Adspurgt om Støjberg vil indføre grænsekontrol samtidig, lyder svaret:

- Det vil jeg ikke sige noget om i dag. Men det er noget, regeringen følger meget, meget tæt.

Spørgsmål: Men hvilke kriterier har I sat op for, at situationen kan betegnes som "særlig"?

- Det er ikke noget, jeg vil delagtiggøre pressen i i dag, svarer Støjberg.

Tysk forbundspoliti har i denne uge slået fast, at nok kan DSB-ansatte tjekke pas og visum på vej mod Danmark, men de rejsende kan blot nægte at følge forespørgslen - uden konsekvenser. Men det afviser Støjberg.

- Det er jo ikke grænsekontrol, som DSB-ansatte skal udøve. De skal kontrollere, at de rejsende har pas og gyldigt visum.

Spørgsmål: Tysk forbundspoliti siger, at DSB ikke kan stille noget op, hvis de rejsende nægter at vise id?

- Jo, DSB kan jo undlade at tage passagererne med. Det er op til transportøren at sørge for, at de rejsende har pas og visum i orden.

Støjberg affejer samtidig bekymringen fra DSB og andre selskaber, der ikke mener, at de ansatte er i stand til at tjekke pas og visum.

- Jeg mener sagtens, at vi kan få enderne til at nå sammen.

/ritzau/

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.
 

Dagens Gossip