Nu kommer opgøret om blasfemiparagraffen

Skrevet af admin

15/01/2015

Mest læste i dag

På Christiansborg står flere partier klar til at afskaffe blasfemiparagraffen, som sigter imod at undgå offentlig forhånelse af religion.

Hidtil har man afventet Straffelovrådets betænkning om de juridiske konsekvenser ved at ophæve paragraffen. Men ventetiden er snart slut.

Ifølge et svar fra justitsminister Mette Frederiksen (S) til Enhedslistens retsordfører Pernille Skipper vil betænkningen fra Straffelovrådet "snart blive offentliggjort og sendt i høring hos en bred kreds af relevante myndigheder og organisationer mv."

Pernille Skipper er dog ikke i tvivl om, at paragraffen bør afskaffes. Og den holdning bliver kun skærpet af islamiske fundamentalisters angrebet på satiremagasinet Charlie Hebdo.

- Vi har i årevis ønsket at afskaffe blasfemiparagraffen. Det er en unødvendig indskrænkning af ytringsfriheden. Vi mener, at lovgivning skal beskytte mennesker, ikke guder, siger Pernille Skipper og tilføjer:

- Religioner skal udøves frit, men religioner og religiøse autoriteter må finde sig i både vittigheder, kritik og forhånelse.

Institut for Menneskerettigheder har tidligere anbefalet, at paragraffen, der kan give op til fire måneders fængsel, bliver sløjfet. Begrundelsen er, at religioner ikke har menneskerettigheder og derfor godt må forhånes. Det må minoriteter til gengæld ikke.

Derfor skal straffelovens racismeparagraf fortsat beskytte minoriteter mod hadefulde ytringer.

Blasfemiparagraffen har meget sjældent været taget i brug. Sidste gang var i 1971, hvor Danmarks Radio blev frikendt for at have ladet Trille synge om "Guds øje i det høje".

Siden er blandt andre Jyllands-Posten blevet anmeldt for blasfemi, da man offentliggjorde de 12 Muhammed-tegninger. Rigsadvokaten fandt dog dengang ikke, at der var grundlag for at rejse en sag.

Nu er tiden kommet til et endeligt opgør med paragraffen, mener EL:

- Angrebet på Charlie Hebdo minder os om, at vi i dansk ret har en gammeldags og fjollet paragraf, som burde være afskaffet for længst. Vi håber, at alle partier er enige om, at angrebet bør betyde, at vi får rubbet neglene, siger Pernille Skipper.

/ritzau/